Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Belföldi hírek

SVKK: a közös védelempolitika meghatározó szereplőjét is elveszíti az EU

2016. June 27. 15:30
SVKK: a közös védelempolitika meghatározó szereplőjét is elveszíti az EU

Az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikája meghatározó szereplőjének, egy jelentős katonai hatalomnak az elveszítését is jelenti Nagy-Britannia kilépése az unióból - állapította meg a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont (SVKK).

A Brexit hatásai nem lesznek azonnal érzékelhetőek, az EU közös biztonság- és védelempolitikai döntéshozatali mechanizmusát és intézményeit a brit kilépés ellenére sem kell átalakítani, ha más tényezők nem késztetik erre a tagállamokat. A kilépés után több gyakorlati kérdést kell megoldani: a hírszerzési és belbiztonsági, védelmi ipari együttműködéseket, továbbá a rendelkezésre álló védelmi képességek alakulását. A közös finanszírozásból biztosított csökkenő közös biztonság és védelempolitikai forrásokból a nettó befizető Nagy-Britannia hozzájárulása is hiányzik majd. 

 

Brexit

 A 154 800 fős brit haderő az európai államok összes védelmi kiadásainak mintegy 23 százalékát adja 

 

Az uniós közös és biztonságpolitika meggyengülése azt is jelenti majd, hogy Európa nagyobb mértékben függ "a NATO-n belüli amerikai biztonsági garanciáktól". Ez anyagilag is megterhelő, mert az országoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat, emellett nagyobb mértékben össze kell hangolniuk védelmi tervezési folyamataikat. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóközpontjának elemzésében kitértek arra is, hogy Nagy-Britannia uniós távozása a "közös európai hadsereg" létrehozását is befolyásolhatja.

 

 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu