Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.04. - Monday, Kázmér napja van.

Belföldi hírek

Súlyosan fenyegeti gazdasági teljesítményünket a migránsválság

2015. September 25. 08:57
Súlyosan fenyegeti gazdasági teljesítményünket a migránsválság

Amennyiben a bevándorlási nyomás hatására a schengeni rendszer megreccsen, az övezetbe vetett bizalom lecsökken, akkor veszélybe kerülhet a magyar vállalatok külgazdasági teljesítménye - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Világgazdaság 4. exportkonferenciáján 2015. szeptember 24-én, Budapesten.


A miniszter úgy véli, a közös, európai  gazdasági térben bevezetett belső határellenőrzések súlyos gondokat okozhatnak a magyar beszállítóknak. Erre már volt precedens a röszkei határátkelő pár napos lezárása miatt. A Schengeni rendszer az áruk szabad mozgásának európai alapértékét is biztosítja – ennek megreccsenése gazdasági teljesítményünket erodálja.  Úgy véli, a logisztikai  problémákon túl a térségbe vetett bizalom általános megrendülését is okozhatja, ha Európa nem tudja kezelni a migráns válságot. Mint mondta, miközben Európa a migrációt próbálja kezelni, a gazdasági-kereskedelmi kihívásokra nem marad idő. Így félő, hogy lemaradása a regionális integráció globális versenyében növekedni fog.


Szijjártó Péter


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a migráns-válság miatt a gazdasági döntéshozók is kihívásokkal néznek szembe


Szijjártó Péter  az EU-csúccsal kapcsolatban csalódottságát fejezte ki, hogy a külső határok védelmében nem történt előrelépés, ugyanis a masszív népvándorlási hullám még évekig fennmaradó probléma lesz. Felhívta a figyelmet, hogy Irakban 8 millióan, Szíriában 12 millióan, a szubszaharai térségben 12 milliónál többen, Törökországban pedig hivatalosan 2 millióan élnek humanitárius segélyből, tehát az Európai Unió szomszédságában további 30-35 millió ember válhat a migráció részesévé. Arra is rámutatott, hogy korábbi évek tapasztalatai alapján a téli időszakban  a Földközi-tengeri útvonal helyett a szárazföldre kerülhet át a bevándorlási nyomás, mely tovább súlyosbíthatja a helyzetet.


Külgazdasági és Külügyminisztérium/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu