Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Stabilizálódni látszik az ingatlanpiac

2021. április 06. 09:43
Stabilizálódni látszik az ingatlanpiac

Mérsékelt, de folyamatos javulás érzékelhető az lakáspiacokon, a GKI és a Masterplast közös márciusi felméréséből kiderült, hogy a fővárosi vállalkozások következő egy éves kilátásai jobbak a tavalyinál.  

A felmérés alapján az is látható, hogy a fővároson kívül is hasonló helyzetre számíthatnak a piaci szereplők. a GKI és a Masterplast közösen adott ki a következő 12 hónapra prognosztizáló felmérést, amelyben stabilitást helyeznek kilátásba. A túlkínálat csökkenni fog a fővárosban és vidéken is.  

 

Emellett a lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások is nőttek 2021 márciusára, nemcsak a vállalkozások helyzete erősödött, hanem a lakossági kilátások is. A felmérés márciusi adatai frissek, ezek szerint Magyarországon 72 ezer háztartás vásárol vagy építtet egy éven belül új házat vagy lakást, 201 ezren pedig valószínűnek tartják ugyanezt.   

 

72 ezren biztosan vesznek idén lakást

 

Kiderült az is, hogy a válaszadók a következő egy évben összességében stagnálásra számítanak, ami a használt lakások árait illeti. Vidéken inkább áremelést várnak, a fővárosban minimális csökkenést. Más a helyzet az újépítésű lakások esetében, a kedvezményes áfakulcs visszatérése miatt élénkülésre számítanak a kérdőívet kitöltők. Az albérletárak a következő 12 hónapban valószínűleg stagnálnak majd. 

 

A GKI tavaly január óta dolgozik együtt a Masterplast Nyrt.-vel, negyedévente készítenek felmérést ingatlanpiaci témában. Márciusban ezer embert és 116 ingatlanokkal foglalkozó vállalatot kérdeztek meg a fenti témában, reprezentatív kutatásuk eredményét április elején tették közzé.  

 

 

 

M. A. 

Forrás: Origo

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu