Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.12. - vasárnap, Izabella napja van.

Belföldi hírek

Sólyom és Orbán a legnépszerűbb

2009. július 20. 11:36
Sólyom és Orbán a legnépszerűbb
Az élen a sorrend nem változott, továbbra is Sólyom László és Orbán Viktor a két legkedveltebb politikus, a harmadik Szili Katalin. A lista új szereplői, Mesterházy Attila és Vona Gábor a középmezőnybe kerültek. Az elmúlt két hónap legnagyobb vesztesei: Dávid Ibolya és Fodor Gábor - a politikusok népszerűségéről a Szonda Ipsos júliusi közvélemény-kutatása vall.
Az EP-választás nem forgatta fel a listát, de Fodor Gábor némileg megsínylette pártja rossz szereplését. Az MDF viszont sikerrel vette az EP-akadályt, Dávid Ibolya, valamint Herényi Károly mégis visszaesett. Pontszámveszteségeiket - tavasszal és most is - egyértelműen a Fidesz hívei idézték elő. Körükben az MDF elnökének népszerűsége az év elején megközelítette a 40 pontot, most csak 22-es értéket kapott tőlük - annyit, amennyit egy kormánypolitikusnak adnak a fideszesek.

Az EP-választás kampányában ismerhette meg a közvélemény a Jobbik elnökét, Vona Gábort. Néhány hónap alatt az emberek fele számára ismerőssé vált a neve. A saját pártja híveit kivéve nem népszerű, ott 58 pontot, a fideszesektől 32-t, a szocialistáktól 17 pontot kapott. A pártválasztásukban bizonytalanoknak sem ő az emberük: 16 pontra értékelték. Összesített mutatójával (a 29 ponttal) a tömör középmezőny egyik résztvevője, s megközelíti a magyar átlagpolitikusok indexét (30).

A szocialisták új frakcióvezetője, Mesterházy Attila megítélésében erőteljes szerepe van a párthovatartozásnak, de ez mégsem annyira végletes, mint az MSZP politikusainak többségénél. A kormánypárti hívek csak relatíve értékelik kedvezően Mesterházyt (49 pontra), ugyanis az MSZP-s politikusok többsége ennél valamivel magasabb, 55-60 közötti népszerűségi mutatókat kapott tőlük. A Fidesz hívei kedvezőbb véleménnyel vannak róla (23 pont), mint az MSZP-s személyiségek többségéről (akik 13 és 19 közötti rokonszenvmutatókat kaptak). Mesterházy megítélésének további érdekessége, hogy a diplomások körében jóval nagyobb a respektje, mint más társadalmi rétegek körében - 39 pontot kapott tőlük. E csoporton belül most ő az ötödik legnépszerűbb magyar politikus.

ov_alap_430_497_20090720113410_211.jpg

Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének tovább nőtt a népszerűsége

Sólyom László és Orbán Viktor tetemes előnyt szerzett, s ez elsősorban annak köszönhető, hogy az MSZP-nél háromszor nagyobb Fidesz-tábor mindkettejüket magasra értékelte: a pártelnököt 78 pontra, az államfőt 64 pontra. Orbán itteni előnyét azért tudja behozni Sólyom, mert az MSZP táborában 20, a bizonytalanok csoportjában 9 ponttal többet kapott.

A leköszönő házelnök, Szili Katalin február óta leszálló ágban van, mégis megtartotta helyét az élbolyban: harmadik. Kedvező pozíciójának titka, hogy az MSZP-sek körében - a 64-64 pontos Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet követően - pozitívan értékelték (62 pont), s az ellenzéki szimpatizánsok számára - Gráf Józseffel egyetemben - ő a legrokonszenvesebb kormánypárti politikus (29 pont).

(forrás: fidesz.hu - Népszabadság)

Budapest Online - www.bpn.hu

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu