Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.20. - hétfő, Friderika napja van.

Belföldi hírek

Soha nem volt ennyi forrásösszeg kutatás-fejlesztésre és innovációra

2021. június 20. 12:00
Soha nem volt ennyi forrásösszeg kutatás-fejlesztésre és innovációra

2021-ben minden eddiginél több forrást biztosít a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati programokra.

Szijjártó Péter bejelentése alapján idén 182 milliárd forintos forrásösszeget biztosít a kormány a kutatás-fejlesztési, valamint az innovációs pályázatokra. Soha ekkora összeg nem volt elérhető a vállalatok számára, hogy hasonló programokra pályázzanak.

 

Nagy lendülettel zajlanak a beruházások Magyarországon, a kutatás-fejlesztési, valamint az innovációs beruházások aránya pedig egyre nagyobb a befektetések között. A külügyminiszter szerint azért fontos, hogy minél jobban növekedjen az említett pályázati programok részaránya, mert ahol a jövő technológiai megoldásait készítik el, oda egyre több gazdasági és termelő kapacitás fog kerülni.

 

"Egyetlen év alatt megduplázódott a magyar külkereskedelmi többlet, ami az idei év első négy hónapjában már 3 milliárd eurós pluszt mutat. Mindez nem lenne lehetséges, hogy ha a beruházási kedv alább hagyna, de úgy néz ki, hogy a beruházások lendülete töretlen" - tette hozzá Szijjártó Péter.

 

Minden eddiginél több forrást kap az ágazat

 

Szijjártó Péter egy új budapesti beruházásról is szót ejtett. Elmondta, hogy egy újabb kutatás-fejlesztési befektetés jön létre Magyarországon, hiszen a japán-német hátterű DMG MORI és HEITEC közös cégével egy magyar kutatóközpont épül fel a 11. kerületben. A beruházás összértéke 4 milliárd forint lesz, amelyhez a kormány 1 milliárd forintos támogatással járult hozzá. A befektetésnek köszönhetően több mint félszáz új kutatás-fejlesztési ágazathoz kapcsolódó munkahely jön létre, amely magas hozzáadott értékkel bír a gazdaság számára is.

 

"Olyan szoftverek fejlesztésére kerül sor, amelyek a szerszámgépgyártást a kezdeti fázistól egészen a végéig digitalizálják. A DMG MORI HEITEC magyarországi tevékenységének bővítése azért is jelentős nemzetgazdasági szempontból, mert a vállalat 100 százalékos exporthányaddal dolgozik, tehát az itt előállított kutatásfejlesztési eredmények egészét külföldön értékesítik" - emelte ki a külügyminiszter.

 

A beruházás jelentősen hozzájárul Magyarország export teljesítményéhez is.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu