Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Sikeres volt a Műegyetem és a vállalatok együttműködése

2021. március 11. 09:37
Sikeres volt a Műegyetem és a vállalatok együttműködése

Az elmúlt öt évben több nagyvállalattal működött együtt a Műegyetem, melynek gyümölcse új technológiák hatékony bevezetése lett, öt új laboratórium épült és több prototípust is előállítottak. A BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja további cégekkel szerződött a következő három évre, így biztosan várhatók még innovációk.  

A Siemens, a Nokia, az MVM, a Richter Gedeon és később a Rolls-Royce csatlakozott a Műegyetemhez, és négyéves együttműködést kötöttek. Azóta öt új labor, két új szolgáltatás, nyolc új technológia, három új termék és öt prototípus született ezen belül. Nagyjából hatmilliárd forintot költöttek a projektben, amely nem bizonyult kidobott pénznek. 

 

Vizsgálat

 

Főként energetikai és a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés valósult meg, az integrált, intelligens technológiák fejlesztésére fektettek még nagyobb hangsúlyt az elmúlt években. A Siemens és a Rolls-Royce a BME-vel közösen hajtáslabort hozott létre, Az MVM nevéhez fűződik egy Smart Power labor és egy kapcsolt hő és villamosenergia termelő technológiák tesztelésére alkalmas labor. A Richter természetesen a vegyészmérnöki kar esetében nyújtott segítséget egy Pharmatech labor létrehozásával, a Nokia pedig egy 5G testbed létrehozásáért felelős. Ezzel épült ki a teljes campuson az 5G hálózat. A laborokban méréseket tudnak végezni a jövő szakemberei, fejlesztéseket hajthatnak végre. 

 

A projekt hamarosan zárul, a Műegyetem sikeresnek ítélte az együttműködést. Még idén szerződnek több új vállalattal, hasonló célok elérésében számítanak együttműködésre. A thyssenkrupp, a Bosch, a Mol és a ZÁÉV ír majd alá a következő három évre. Egy teljes ipari biztonságtechnikával foglalkozó kompetencia központot terveznek létrehozni.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu