Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.02.02. - csütörtök, Karolina napja van.

Belföldi hírek

Sebész robotot vetnek be Pécsen

2022. október 09. 08:00
Sebész robotot vetnek be Pécsen

A pécsi klinikán is érzékelik, hogy a robotika bevezetése óriási előnyökkel járhat.

Pécs az első olyan vidéki város, ahol már elkezdtek robotokat is használni a sebészetben. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikája szeptember végén mutatta be a legelső robotsebészeti berendezést, amellyel még az ősszel operációkat fognak végrehajtani.

 

A robotsebészeti gépet DaVinci Xi-nek nevezték el. A csúcstechnológiás eszköz fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, urulógiai, különféle sebészeti és szívsebészeti műtéteket is képes elvégezni.

 

A DaVinci Xi hatékonysága már a tesztelések során kiderült

 

A pécsi Janus Pannonius Klinikai Tömb egyébként Pécs környékének legnagyobb és legjelentősebb kórházi intézménye, így szükség is van a hasonlóan modern technika kihasználására.

 

Rengeteg beteg érkezik ide különféle panaszokkal, a robotika pedig hatékonyabbá teheti a gyógyítást és tehermentesíti az egészségügyi szakembereket. A robot természetesen az oktatásban is segítséget nyújt Magyarországon.

 

A robot eszközökkel kivitelezhető, hogy az orvos hallgatók úgy sajátítsák el a szükséges gyakorlati tudást a műtéthez, hogy nincs jelen valódi beteg. A DaVinci Xi eddig egyedülálló lehetőségeket hozott el Magyarországra.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu