Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.16. - Tuesday, Valter napja van.

Belföldi hírek

Schmitt Pál lemondott köztársasági elnöki tisztségéről a parlamenti napirend előtti felszólalásában

2012. April 02. 13:36
Schmitt Pál lemondott köztársasági elnöki tisztségéről a parlamenti napirend előtti felszólalásában

Több televízió is élőben közvetítette (HírtTV, m2) a köztársasági elnök napirend előtti felszólalását a parlamentből április 2-án kora délután.

Schmitt Pál


Lemondott köztársasági elnöki mandátumáról Schmitt Pál. A lemondást a hétfői parlamenti napirend előtti felszólalásában jelentette be.

"Nincs szándékomban lemondani, mert a lelkiismeretem tiszta" - az államfő vasárnap ezt mondta az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában a plágiumügyével összefüggésben. A mai parlamenti felszólalásban elmondta:  elnöki munkáját az alaptörvény és legjobb tudása szerint végezte, feladatának maradéktalanul eleget tett. Lemondani mégis azért fog, mert a jelenlegi helyzetben személye inkább megosztja a nemzetet.

A tényfeltáró bizottság egyébként arról hozott határozatot, hogy a kisdoktori dolgozat megfelelt a húsz évvel ezelőtti szabályozásnak. Sérelmezte, hogy ilyen rövid idő alatt megvonták tőle a doktori címet, még az érintett reagálását meg sem hallgatva.

Schmitt Pál a kisdoktori elvételéről szóló döntés után először a köztévében szólalt meg, ahol bejelentette, PhD-dolgozat írásába kezd. Ezt most is megerősítette. Beszéde végén a kormánypárti képviselők állva tapsolták meg.

Orbán Viktor


Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője felszólalásában  tiszteletét fejezte ki Schmitt Pál szavai és döntése iránt. Lázár János  Fidesz frakcióvezető pedig arra kért mindenkit, köszönjék meg a leköszönő köztársasági elnök munkásságát.

Korábban:
„Az elnök ügyében csak és kizárólag az elnök dönthet, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék elnökéhez, vagy éppen az igazságszolgáltatás vezetőihez” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az üggyel kapcsolatban ma reggel, a Fidesz–KDNP hétfő reggeli frakcióülésére érkezőben.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt napokban többször is világossá tette, hogy az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök személye sérthetetlen.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu