Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Belföldi hírek

Schengeni magyar határ: jövő héten indulhat a határzár, a V4-ekkel együtt védjük

2015. October 09. 09:53
Schengeni magyar határ: jövő héten indulhat a határzár, a V4-ekkel együtt védjük

Magyarország déli, Horvátország felé eső határán gyakorlatilag elkészült a fizikai határzár, és az ehhez kapcsolódó beléptetőpontokat is beüzemelték.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2015. október 8-án Luxembourgban részt vett a Törökország, Libanon, Jordánia és a nyugat-balkáni országok képviselőivel tartott migrációs konferencián a többi uniós tagállam bel- és külügyi tárcavezetőjével. Az esemény után az M1 Híradójának bejelentette, hogy jövő héten elindulhat a korábban bejelentett határrendészeti együttműködés Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia (V4-ek) között hazánk déli, schengeni határszakaszának védelmében. A visegrádi partnerek által küldendő katonákról, rendőrökről és eszközökről a jövő héten, az Európai Tanács ülése alkalmával állapodnak meg a V4-es kormányfők - közölte.

 
Szijjártó Péter, EU-tanácskozás, Luxembourg

 
Borge Brende norvég külügyminiszter, Szijjártó Péter és Gunnar Bragi Sveinsson izlandi külügyminiszter Luxembourgban. Fotó: Julien Warnand/EPA, MTI


Szijjártó Péter hangsúlyozta: a megállapodás megmutathatja az Európai Uniónak, hogyan lehet összefogással megvédeni külső, schengeni határait. Amíg ugyanis Görögország külső határait nem tudják megvédeni közös európai erővel, addig esély sincs arra, hogy sikeresen szembenézzenek a válsággal - mutatott rá. Hozzátette: a V4-ek megmutatják, hogy meg tudják védeni Magyarország határait, márpedig ha négy ország képes összefogni, akkor 28 tagállamnak is meg kell tudnia ezt tenni. 
A tárcavezető tájékoztatója szerint az Iszlám Állam folyamatosan területeket szerez a közép-ázsiai térségben, így akár további milliós menekültáradat elindulhat Európa felé. Az uniónak ezért minél hamarabb vissza kell szereznie a kontrollt külső határai felett, másrészt támogatnia az érintett régiót, hogy ott megfelelően elláthassák a menekülteket és a bevándorlókat, hogy ne keljenek útra újabb tömegek - magyarázta.


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu