Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.28. - kedd, Hajnalka napja van.

Belföldi hírek

Rövidebbek lehetnek a várólisták a szervátültetésben

2011. március 22. 13:48
Rövidebbek lehetnek a várólisták a szervátültetésben
Jövőre már része lehetünk az Eurotransplant nevű nemzetközi szervezetnek, amellyel most előzetes együttműködési megállapodást kötött az egészségügyi államtitkárság. Tavaly 410 szervátültetés volt Magyarországon, jelenleg körülbelül 800-an várnak valamilyen szervre.
A legtöbb beteg hosszú éveket vár, mire megfelelő szervet találnak neki. Ezen változtathat, ha csatlakozunk az Eurotransplanthoz. A tervek szerint január 1-jétől átmeneti, 2013-tól pedig teljes jogú tagok leszünk. Az egyéves, átmeneti időszakban elsősorban az úgynevezett speciális magyar betegek kerülhetnek fel a nemzetközi szervezet várólistájára: a gyerekek és azok, akiknél nem lehet tovább halogatni az operációt - mondta  Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár

Szakemberek szerint a csatlakozás előnye nemcsak az, hogy a betegek gyorsabban kaphatnak szervet, hanem az is, hogy átláthatóbb és biztonságosabb lesz a rendszer. Eddig úgy volt, hogy például, ha valakit egy gyilkosgalóca-mérgezés halálra ítélt - a halálozás ebben az esetben 80 százalékos -, azért nem kaphatott szervet Magyarországon, mert nem jelentettek donort napokig, vagy hetekig, miközben Ausztriában két napon belül kaphatott valaki egy májat, és túlélte - magyarázta Kóbori László, a Transzplantációs Társaság elnöke.

A csatlakozás költsége 300 millió forint, ám ha létezik olyan ága az orvostudománynak, amelyik abszolút pozitív gazdasági szaldót mutat, akkor az a transzplantáció - mondta az Egészségügyi Államtitkárság kabinetvezetője. Az a költség ugyanis, amit egy évben a költségvetésnek jelent a csatlakozás, illetve a transzplantáció, többszörösen visszatérül már az első évben, hiszen a fenntartó kezelések nagyon sok pénzt emésztenek fel, miközben a szervátültetés után teljesen egészségessé válhat a beteg.

 

Forrás: mr1-kossuth.hu

 

-bartus-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu