Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Rogán Antal és Kósa Lajos az önkormányzati választási rendszer átalakításáról

2014. June 02. 10:58
Rogán Antal és Kósa Lajos az önkormányzati választási rendszer átalakításáról

A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal és a Fidesz ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos jelentették be, hogy idén módosul az önkormányzati választási rendszer.


Rogán Antal javaslata szerint a Fővárosi Közgyűlés olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz. A főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a közgyűlés tagja, és  a polgármesterek nem kapnak majd képviselőként is fizetést,  a budapesti polgároknak pedig már csak három szavazólapot kell kitölteniük az eddigi négy helyett.  Csökkenteni kívánják az ajánlási küszöböt is: egy budapesti kerületben vagy egy közepes méretű városban 300-500 ajánlás is elég lesz a polgármesterjelöltséghez, a főpolgármester-jelöltséghez ötezer ajánlásra lenne szükség.

 

 

Kósa Lajos és Rogán Antal: Módosul az önkormányzati választási rendszerKósa Lajos arról beszélt, mindegyik települési önkormányzat esetében kizárólag egyénekre lehet majd szavazni: polgármesterre, illetve képviselőre. Emellett elmondta: a kislistás, tehát a tízezer fő alatti településeken ősszel már nem ABC-rendben, hanem sorsolás alapján kialakult sorrendben írják fel a jelölteket. Emellett enyhítenének néhány összeférhetetlenségi szabályon is: a javaslat szerint kórház- és iskolaigazgatók, intézményvezetők is lehetnek majd önkormányzati képviselőjelöltek. Mint kiderült, június közepéig elfogadhatja a parlament a törvényjavaslatot.

 

Fidesz/MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu