Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Robottechnológián alapuló targoncázásé a jövő

2021. március 25. 09:32
Robottechnológián alapuló targoncázásé a jövő

Egyre népszerűbbek Magyarországon is a logisztikai robotok, amelyek segítségével a targoncázás új szintre emelkedett a vállalatoknál. A Computerworld készített interjút a hazai autonóm targoncák specialistájával, Szentmiklóssy Lászlóval, aki elmondta, teljesen igényre szabott darabokról van szó az AGV gépek esetében.  

Szentmiklóssy kitért rá, hogy a logisztikai robotok, vagyis a villás emelőszerkezettel ellátott autonóm targoncák gyakorlatilag teljesen megrendelőre szabott darabokat garantálnak a igénybevétel pillanatától. Mivel rengeteg helyen használják őket, akár a gyógyszeriparban vagy autóiparban is, fontos, hogy specifikus tudással vértezzék fel az eszközöket.  

 

Intelligens robotokról lévén szó teljesen alkalmazkodnak a környezetükhöz, érzékelőikkel kiszúrják, ha akadály van előttük, az embereket is kikerülik, minden helyi körülményt figyelembe vesznek, ezért nagyon jó “munkaerőkké” válhatnak.  

 

Kültéren szükség van az emberi kézre is

 

Főként multicégek veszik igénybe ezt a még innovatívnak számító megoldást. Sokan félnek attól, hogy a robotok használatával az emberi munkaerőre már nem lesz szükség, de ez közel sincs így. Ugyan bizonyos folyamatokat elvégez a robot az ember helyett, de például ez a beltéri egységekre igaz, kültéren ugyanúgy szükség van az ember munkájára. Ezeket a gépeket is kalibrálni és néha felügyelni kell, valamint a munkavállalókat át lehet csoportosítani más, komplexebb és élvezhetőbb munkafolyamatok felé.  

 

Magyarországon több konstrukcióban is elérhetők az úgynevezett AGV-rendszerek. A szakember szerint zárt és nyitott végű lízingre is lehetőség van, de állami támogatás is kérhető rájuk. Mivel népszerű és rendkívül hasznos innovatív szerkezetekről van szó, az uniós Ipar 4.0-s fejlesztések részeként is lízingelhető vagy vásárolható. Az igények kialakításánál a lízingcégek teljeskörű segítséget nyújtanak a partnereknek.  

 

 

M. A. 

Forrás. Computerworld

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu