Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.02.02. - csütörtök, Karolina napja van.

Belföldi hírek

Robottal műtöttek Debrecenben

2022. október 15. 17:27
Robottal műtöttek Debrecenben

Megtörtént hazánkban az első olyan komolyabb műtét, amelyben robot volt az asszisztenst.

A robotikai eszközök egyre több iparágban és szektorban megtalálhatóak. A gyártási és informatikai folyamatok mellett a legnagyobb hasznát az egészségügy veheti a világon. Nincs ez másképp Magyarországon sem, hiszen egyre újabb robotok jelennek meg hazánkban is.

 

Magyarországon október elején megtörtént a legelső olyan operáció, amelyben robot végezte el az asszisztensi feladatokat. A robotasszisztált operációkat viszonylag kevés helyen alkalmazzák még, mivel egy új módszerről van szó.

 

Hazánkban a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában (DEKK) történt meg az első ilyen műtét, amelyet azóta már 5 robot asszisztált műtét követett. Főleg az urológiai osztályon használják jelenleg a berendezést, speciálisan a vesekövet érintő operációkban.

 

Az egészségügyben egyre több a robotizációs megoldás

 

A csúcstechnológiás robotot Franciaországban fejlesztették ki és legnagyobb előnye, hogy akkor is biztonságosan és pontosan lehet vele dolgozni, amikor a műtét nagyon nehézzé válik bizonyos komplikációk miatt.A robotika bevezetésének alapfeltétele, hogy az adott kórház infrastruktúrája ultramodern legyen, ám ez Debrecenben nem volt akadály, ezért gyorsan alkalmazkodtak a robothoz.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu