Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.11.28. - vasárnap, Stefánia napja van.

Belföldi hírek

Robotsebészeti eszközt szerez be két fővárosi kórház

2021. október 24. 12:00
Robotsebészeti eszközt szerez be két fővárosi kórház

Az Országos Onkológiai Intézete és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet robotsebészeti gépeket szerez be egy új pályázatnak köszönhetően.

Két fővárosi egészségügyi intézmény is robotsebészeti gépekkel gazdagodhat egy új pályázatnak köszönhetően. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban és Rendelőintézetben és a Országos Onkológiai Intézetben egy uniós támogatásnak köszönhetően ezentúl robotokkal is műthetnek a szakemberek. A robotsebészeti gépek beszerzésére 1,3 milliárd forintos forrást kapnak a kórházak.

 

Magyarország már közel 2 évtizede vár arra, hogy megjelenjen az országban a robotsebészeti technológia, most azonban véglegesen eljött az idő, hogy ilyen eszközöket kapjanak a kórházak. A gépeket az urológia, a nőgyógyászat, a fej-nyaki sebészet, valamint a tüdősebészet területén is használhatják a szakemberek.

 

Az egyik beszerzett robotsebészeti eszköz

 

A beszerzések a Robotsebészet bevezetése Magyarországon elnevezésű projekt által valósulhatnak meg, finanszírozását pedig az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program finanszírozza. A két magyarországi intézmény szakembereinek a német lipcsei egyetem ad szakmai támogatást a robotsebészeti eszközök bevezetéséhez és megismeréséhez.

 

A berendezéseket még 2021-ben megkapják az intézmények és a projekt lezárultáig a két intézmény összesen 200 robotsebészeti nőgyógyászati és urológiai beavatkozást végezhet el. Az eszköznek köszönhetően a sebész négy robotkarral fog dolgozni, az eszközök pedig olyan rugalmasak, hogy képesek jóval meghaladni az emberi csukló mozgáslehetőségeit. Ennek köszönhetően a beavatkozás sokkal pontosabban végezhető.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu