Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.10.28. - csütörtök, Simon napja van.

Belföldi hírek

Robotok segítik a gyógyítást egy új pécsi centrumban

2021. augusztus 10. 11:48
Robotok segítik a gyógyítást egy új pécsi centrumban

Robotok segítik az idegrendszeri károsodásban szenvedő betegek gyógyítását és rehabilitációját Pécsett.

Idegrendszeri betegségekkel küzdő betegek gyógyítását segítő centrumot hozott létre Pécsett a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, illetve az Országos Mozgásszervi Intézet. A kutatás-fejlesztési és szolgáltatási centrum nemzetközi színvonalat képvisel, kivitelezését pedig 650 millió forintos európai uniós forrásból finanszírozták.

 

Az új centrumban összetett mozgáselemző rendszert és robotikus eszközökkel berendezett biomechanikai labort hoztak létre. Az új eszközöknek köszönhetően ezentúl a kutatási tevékenység és a betegvizsgálat magasabb szinten folytatódhat, mindemellett pedig könnyebb lesz a stroke által lebénult betegek mozgatása.

 

Az idegrendszeri sérülésben szenvedők életminőségét javító részlegben lehetőség nyílik a lebénult személyek helyváltoztatását elősegítő robotikus járógépek tesztelésére Magyarországon. Az ilyesfajta robotikus járógépeket még egyik hazai klinikán sem próbálták ki, a pénzügyi támogatásnak köszönhetően azonban a pécsi centrum ezt is véghez viheti és tovább fejlesztheti.

 

Az agyi funkciók feltérképezésére is pontosabb gépeket kapott a labor

 

Az uniós támogatás egy anyagtechnológiai kutató csoport létrehozását is finanszírozza, akik olyan vizsgálatokat végeznek majd, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a hazai orvostechnológiai fejlesztéséhez.

 

A laborba egy mágneses stimuláló rendszer is helyet kapott, ahol így jóval nagyobb pontossággal kivitelezhető az agyi funkciók feltérképezése. A rendszer az agyi műtétek biztonságát nagyban megnöveli.

 

Forrás: MTI, Medical Online
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu