Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Rendet tesz az ITM a bio-kencék körül

2021. május 17. 09:49
Rendet tesz az ITM a bio-kencék körül

Ismételten zöld ellenőrzést tart május 19-től június végéig az Innovációs és Technológiai Minisztérium. IT Laborjukban a natúr- és biokozmetikai termékek fogyasztóvédelmi ellenőrzését tartják majd, hadat üzenve a csalóknak és nem megfelelően előállított termékeknek. 

Az ITM közleménye szerint a kormányhivatalok és az Innovációs és Technológiai Minisztérium IT Laborja első körben természetesként, bőrbarátként, zöldként hirdetett arckrémeket vizsgál majd. A vizsgálat nemcsak a boltokban kapható termékekre szorítkozik, a szaküzletekben és webshopokban hirdetett krémekre is kiterjed. Azt mérik fel, hogy a termékekről, azok tulajdonságairól, összetevőiről, egészségre gyakorolt hatásaikról szóló tájékoztatások megfelelnek-e a valóságnak. 

 

Mint az ITM közleményéből kiderül, egyre többen vannak ugyanis, akik feltüntetik a “zöld” és “természetes” jelöléseket termékeiken, natúr, bioeco/öko, esetleg vegán megnevezésekkel illetik őket, de engedélyeztetéssel és a megfelelő tanúsítvánnyal nem rendelkeznek. Mint írják, az efféle állítások csak az árucikkek önkéntes minősítését követően, a megfelelő tanúsítvány birtokában tüntethetők fel a csomagoláson, címkén vagy leírásban.  

 

A bio kozmetikumokat vizsgálják

 

A kategóriák mást és mást rejtenek magukban. Natúr termékek esetében az összetevők közt nem szerepelhet szintetikus kémiai anyag, csak természetes, növényi eredetű alapanyagokból készülhetnek. Ezzel szemben a biokozmetikumok esetében nem elég minderre figyelni, az összetevői biogazdálkodásból kell származzanak, az alapanyaguk termesztésénél sem lehet vegyszereket használni. 

 

bio- vagy organikus, újrahasznosított, csomagolásmentes árucikkeknél azt nézik, hogy a környezetbarát jellegükre, fenntartható előállításukra vonatkozó tájékoztatások hitelt érdemlően igazolhatók-e.  

 

Az ellenőrzési folyamat során a gyártótól bekérik a minősítő tanúsítványt vagy egyéb igazoló dokumentumot, áttekintik a tanúsítók honlapján közzétett tájékoztatásokat. Amennyiben az állításokat nem tudják igazolni a gyártók, forgalmazók, úgy hatósági eljárás indul velük szemben. Ezesetben akár egy-egy teljes termékcsalád is vizsgálhatóvá válik. A tanúsító szervezetek logóit használva, vagy egyéb módon megtévesztve a vásárlókat a forgalmazó vagy gyártó tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt akár több százmillió forintra is bírságolható.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu