Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.14. - Sunday, Tibor napja van.

Belföldi hírek

Rendelet határozza meg a közmunkások bérét

2011. August 26. 01:39
Rendelet határozza meg a közmunkások bérét
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint szeptembertől a munkakörtől függően 57 ezer, illetve 78 ezer forint lesz a havi közmunkabér - olvasható az MTI közleményében.

 

A közmunkásokra eddig a Munka törvénykönyve volt érvényes, szeptember 1-jétől külön kormányrendelet szerint kapják a pénzüket. A mintaprogram minden résztvevője megkapja a bruttó 78 ezer forintot, függetlenül a képzettségétől. A jogszabály szerint bruttó 78 ezer forintot csak azok a közmunkások kapnak, akik legalább középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munkakört töltenek be. A többieknek ennél kevesebb, bruttó 57 ezer forint jár. A heti és a napi bért ezzel arányosan számítják ki. A havi bért heti részletekben fizetik.

A mintaprogram minden résztvevője megkapja a bruttó 78 ezer forintot, függetlenül a képzettségétől.

Gyöngyöspatán indult a mintaprogram fotó:MTI

 

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára, Papp Károly nemrég azt nyilatkozta: „A kormánynak az a határozott szándéka, hogy több legyen a közfoglalkoztatási bér, mint a segély, de kevesebb, mint a minimálbér. A közfoglalkoztatás nem cél, hanem eszköz az elsődleges munkahelyre visszavezetésre" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

 

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára, Papp Károly fotó:MTI

Papp Károly Gyöngyöspatára látogatott fotó:MTI

 

A rendelet kimondja azt is, hogy teljesítmény-bérezésnél a legkisebb bér 57 ezer forint. Ez növelhető, ha a dolgozó túlteljesíti az előírtakat, és csökkenthető, ha a követelményeknél kevesebbet dolgozik. Az első félévben 175 ezren vettek részt közfoglalkoztatásban. Ebben az évben a kormány hét és fél milliárd forintot költ a programra - derül ki az MTI által megjelentetett tájékoztatóból. (T.A)
forrás:MTI

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu