Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Belföldi hírek

Rekord alacsony a munkanélküliség

2017. November 29. 13:07
Rekord alacsony a munkanélküliség

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a munkanélküliségi ráta 4 százalékra mérséklődött, foglalkoztatottak száma is tovább emelkedett, az elsődleges munkaerőpiacon egy év alatt 84 ezerrel nőtt, így jelenleg 4 millió 445 ezren dolgoznak hazánkban.

A rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta - hangsúlyozza a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kormányváltás óta folyamatosan javulnak a munkaerő-piaci mutatók, 736 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ezen belül a versenyszférában tekintélyes, több mint 560 ezres bővülés következett be. Hét év alatt 14,1 százalékpontot javult a foglalkoztatási ráta, míg a munkanélküliségi 7,5 százalékpontos csökkenést mutat.

 

A rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta

A rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta

 

A fiatalok munkanélküliségi rátája korábban 30%-hoz közelített, addig ez mára 11,1%-ra csökkent, a foglalkoztatási rátájuk pedig már 30%-hoz közelít a vizsgált időszakban. A munkanélküliek száma továbbra is nagyon alacsony, egy év alatt 36 ezerrel, 183 ezerre csökkent. A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett a gazdasági növekedés további élénkülésére számít az NGM. 

 

NGM/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu