Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.10.22. - kedd, Előd napja van.

Belföldi hírek

Régiós élvonalban a magyar ipar növekedése

2019. június 14. 16:09
Régiós élvonalban a magyar ipar növekedése

A KSH 2019. áprilisi adatai alapján az ipari termelés növekedésében Magyarország a régió éllovasai közé került, ami hazánk 2010-től zajló ipari dimenzióváltásának sikerét jelzi, ráadásul a kedvező adatok inkább a hazai értékesítés, a magyarok vásárlóerejének növekedéséből származnak.

A cél a gazdaság eddig elért eredményeinek megvédése, hogy ez a világgazdaság lassulása esetén se legyen másképp – mondta el György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. A termelés volumene 6,3 százalékkal, munkanaphatással igazítva is 6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. 2010 óta a hazai ipar több mint 50 százalékkal növekedett, ami felülmúlja a régiós versenytárs Csehország és az Európai Unió növekedését is. Áprilisban a főbb feldolgozóipari alágak közül éppen a kulcságazatok mutatták a legnagyobb növekedést: a legnagyobb súlyú és teljesítményét 2010 óta több mint megduplázó járműgyártás 9,3 százalékkal, az élelmiszeripar 10,9 százalékkal, míg a villamos berendezések gyártása 14,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

 

Régiós élvonalban a magyar ipar növekedése

 

Az exportértékesítés volumene 3,5 százalékkal, míg a belföldi értékesítés 11,2 százalékkal bővült 2018 áprilisához viszonyítva. Az új feldolgozóipari exportrendelések átmenetileg megtorpantak, miközben az új belföldi megrendelések 11,1 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány április végén 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A magyar családok vásárlóerejének növekedését jelzi az, hogy a bővülést a hazai kereslet élénkülése húzza – magyarázta György László.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu