Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Belföldi hírek

Rég nem látott rekord az építőiparban

2017. July 14. 14:07
Rég nem látott rekord az építőiparban

A Központi Statisztikai Hivatal legfrisebb adatai szerint 35,4%-kal emelkedett 2017 májusában az építőipari termelés éves alapon, ezzel tovább folytatódott az ágazat év eleje óta tartó dinamikus bővülése.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy 12 éve nem volt hasonló mértékű növekedés az építőiparban, amiben meghatározó szerepe van a kormány otthonteremtési programjának. A miniszter tájékoztatása szerint a CSOK-nak köszönhetően a kiadott lakásépítési engedélyek száma 2016-ban két és félszeresére, csaknem 32 ezerre nőtt, és közel 10 ezer új lakás épült az elmúlt évben. Az első negyedévben 89%-kal emelkedett a kiadott építési engedélyek száma, 47%-kal bővült a felépült lakások száma éves összevetésben, az első öt hónap során pedig 26,9%-kal bővült az építőipari kibocsátás.

 

Soha nem látott rekord az építőiparban

Évtizedek óta nem látott növekedés az építőiparban, ugyanakkor a munkaerőhiány problémákat jelenthet

 

Varga Mihály hozzátette, hogy az építőipari termelés alakulása összhangban áll a Konvergencia Programban megfogalmazott várakozásokkal. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint idén akár 20 százalék feletti bővülés várható a szektorban, ugyanakkor ez csak ahhoz lesz elég, hogy az ágazat a tavalyi 18,8 százalékos hanyatlását korrigálja. Emellett kérdéses, hogy az ágazat képes lesz-e időben teljesíteni a rendeléseket, egyre fokozottabb problémát jelent ugyanis a kapacitáshiány, ami csúszásokat okozhat a munkálatokban. 

 

/T.D.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu