Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.12. - vasárnap, Izabella napja van.

Belföldi hírek

Rákkeltő szennyző anyagok Miskolc környékén

2009. július 17. 15:24
Rákkeltő szennyző anyagok Miskolc környékén
Csöbör Katalin, a Fidesz B.-A.-Z. megyei, 1. számú választókerületének elnöke, Illés Zoltán, a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa és Demeter Zoltán, a Fidesz B.-A.-Z. megyei, 6. számú választókerületének elnöke július 17-én sajtótájékoztatót tartottak a Fidesz miskolci irodájában a sajókeresztúri BÉM Zrt. környezetkárosító működésével kapcsolatban.
A BÉM Zrt. az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által kiadott környezetvédelmi engedély alapján hulladék és veszélyes hulladék "hasznosítást" végez - mondta el Csöbör Katalin. A cég működése során szúrós szagú, fojtó hatású füstgáz keletkezik, jelentős kén-dioxid tartalommal. Ugyanakkor felmerül a gyanú, hogy a kibocsátott füstgázokban esetleg egyéb rákkeltő szennyezőanyagok is lehetnek. A kibocsátott füstgáz kedvezőtlen meteorológiai viszonyok, légmozgás esetén visszaáramlik a talaj közelébe és elviselhetetlenné teszi a környező településeken - elsősorban Sajóecsegen, Sajókeresztúron, Szirmabesenyőn, Sajóbábonyban és Miskolc ide eső részén - élők életét.

A Fidesz politikusai hangsúlyozták: jelen esetben a lakosság érdekeit tartják elsőrendű szempontnak, és tiltakoznak a BÉM Zrt. környezetkárosító, egészséget károsító működése ellen. Ugyanakkor nem szeretnének munkahelyek esetleges megszűnésében közreműködni. Ezért felszólítják a BÉM Zrt. vezetőségét, hogy csak a rendelkezésre álló legkorszerűbb szűrőtechnológia beszerelése után folytassák tevékenységüket, és ezzel biztosítsák a környéken élők tiszta és egészséges levegőhöz jutását.

Csöbör Katalin az előzményekről elmondta: a Sajó-völgye Környezetvédelmi Egyesület már szervezett tiltakozó demonstrációt az ügyben. Ennek azonban mindeddig nem volt eredménye, viszont a lakossági panaszok továbbra is folyamatosan érkeznek az egyesülethez. Meggyőződésük tehát, hogy a tiltakozást politikai szintre kell emelni.
A BÉM Zrt. tegnap nyílt napot tartott, amelynek az lett volna a célja, hogy mesterségesen kialakított, tehát nem normális üzemmód mellett bizonyítsák a működésük egészségre ártalmatlan voltát. A nyílt napon megjelenteket az üzemvezetésnek nem sikerült meggyőzni.

Csöbör Katalin hangsúlyozta: az érintett településeken, településrészeken élők természetesen jól gondolják, hogy ma már, Európában nem lehet a lakosság szempontjait figyelmen kívül hagyó, az egészséget súlyosan károsító ipari tevékenységet folytatni, és jól érzik azt is, hogy ezúttal is számíthatnak a Fidesz határozott fellépésére.

(forrás: fidesz.hu)

Budapest Online - www.bpn.hu

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu