Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.04.07. - kedd, Herman napja van.

Belföldi hírek

Rákkeltő ivóvíz és korrupciógyanú

2009. szeptember 03. 18:04
Rákkeltő ivóvíz és korrupciógyanú
Dombóvár szocialista vezetése a lakosság egészségén spórolt saját zsebre.
Újabb botránytól hangos Dombó­vár, ezúttal a Tolna megyei város ívóvízminőség-javító programjával kapcsolatban merült fel a visszaélés gyanúja, a rendőrség nyomoz. A vesztegetés miatt lemondott Szabó Loránd MSZP-s polgármester (képünkön) vezette városban a beruházást nem az eredeti tervek szerint készítették el, ez is okozhatja az új berendezés hibás működését.

"Valamennyien érezzük, hogy a vízcsapból folyó víz legtöbbször ihatatlan" - panaszolták lapunknak dombóvári olvasóink. A szocialista vezetésű önkormányzat a korábbi években pályázatot nyert víztisztító berendezések létesítésére, amelyektől jelentős javulást vártak. De a víz nem tisztább, hanem még szennyezettebb lett. Olyannyira, hogy a legfrissebb mérések szerint a megengedett 50 mikrogramm/liter AOX (rákkeltő vegyület) kétszeresét mutatták ki.

szabo_lorand_430_405_20090903175228_321.jpeg

Szabó Lóránd volt dombóvári polgármester a bíróságon

A város fideszes képviselőit nem hagyta nyugodni a beruházás ügye. Naszvadi Balázs fideszes önkormányzati képviselő lapunknak elmondta: nem értették, hogy noha más magyar városokban is a Culligan Magyarország Kft. által szállított szűrőberendezést állítottak üzembe, ott semmilyen probléma nem volt. Emlékeztetett: az ügy tisztázására 2008. december 11-én szakmai fórumot hívtak össze, amelyen a beruházás mérnökét, Éhn Józsefet és a helyi vízmű ügyvezetőjét, Szűcs Istvánt kérdezték a részletekről. Naszvadi elmondta, az ellenőrzést végző mérnök egyértelművé tette, hogy a beruházást nem az eredeti tervek szerint készítették el, és a csökkentett műszaki tartalom is okozhatja a berendezés nem megfelelő működését.

Naszvadi arról is beszámolt, hogy a kivitelező Alisca Bau Kft. nem az eredeti tervekben szereplő szűrőberendezéseket építette be a IV. és V. számú vízműtelepre. A tervezett szűrők helyett mindkét telepen egy sokkal olcsóbb, kisebb méretű és kapacitású, bár ugyancsak Culligan-berendezést szereltek be. Az ellenőrzést végző mérnöktől megtudták, hogy műszaki módosításra utaló igényt a kivitelező cég hivatalosan nem jelzett, és az eredeti tervekhez tartozó költségvetés szerint hívta le az uniós forrást. A fideszes képviselő szerint negyven-hatvan millió forint lehet a tervezett és a végül beépített szűrők ára közötti különbség.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen, különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával nyomoz az ügyben. Naszvadi Balázs emellett 2009. március 2-án az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult. A bejelentését a hivatalban megalapozottnak találták, és vizsgálatot indítottak.

***

Rágalmazás, vesztegetés, sikkasztás, hivatali visszaélés

Időközi polgármester-választást tartanak október 11-én Dombóváron, mivel Szabó Loránd MSZP-s polgármester június 17-én lemondott posztjáról. Szabó tisztsége automatikusan megszűnt volna, hiszen jogerősen, a Naszvadi Balázs fideszes önkormányzati képviselő ellen folytatólagosan elkövetett rágalmazásért elítélte a Tolna Megyei Bíróság. A volt polgármester 2009 márciusában kétmillió forinttal és egy tanácsosi cím felajánlásával próbálta rávenni Naszvadi Balázst arra, hogy álljon el egy ellene indított rágalmazási pertől. Ezért az ügyészség emelt ellene vádat vesztegetés miatt. Ezt az ügyet később összevonták egy másikkal, ugyanis Szabót különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és hivatali visszaélés miatt is megvádolta a Tolna Megyei Főügyészség. Testületi felhatalmazás nélkül utalt át 2003-ban és 2004-ben 140, majd 26 és 40 millió forintot a Gunaras Rt., illetve a Kapos Innovációs Transzferközpont Kht. számlájára, amelyek ezt pályázati önerőként tüntették fel. A pénzt a cégek néhány nap múlva visszautalták, kár nem keletkezett, de a sikkasztás megvalósult.

(Forrás: fidesz.hu - Magyar Hírlap)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu