Belföldi hírek

H I R D E T É S
2018.01.19. - péntek, Sára napja van.

Belföldi hírek

Pest megyére a konvergencia régiókra vonatkozó támogatási feltételek lesznek érvényesek

2016. február 01. 11:01
Pest megyére a konvergencia régiókra vonatkozó támogatási feltételek lesznek érvényesek

Ezt Turóczy László, a gazdaságfejlesztésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkár mondta el a Pest megyei rendkívüli közgyűlésen, melyen a megye önálló gazdasági egységként történő megjelenését jelentették be. Turóczy László a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről köszöntötte, hogy Pest megye 2021-től kezdve saját jogán jut EU-s forrásokhoz - jóval kedvezőbb feltétetekkel mint eddig.

Turóczy László elmondta: aktív részese volt a Közép-Magyarországi régió kettéválasztásának. Utalt Vitályos Eszter, az Európai Uniós fejlesztésekért felelős államtitkár szavaira, miszerint a folyamat hosszú évekre tekint vissza. Turóczy leszögezte: a kormány egy szakmailag megalapozott, stratégiai döntést hozott, de a döntéselőkészítésben részt vett a Nemzetgazdasági Minisztérium, a miniszterelnökség, a Központi Statisztikai Hivatal, Pest megye szakértői, sőt Budapest önkormányzatának képviselői is. Tehát szakmai konszenzus vezetett a kormány decemberi döntéséhez - tette hozzá.

 
Turóczy László, a gazdaságfejlesztésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkár a Pest Megyei Közgyűlésben


A helyettes államtitkár emlékeztetett a döntés hátterére is: a Közép-Magyarországi régió egy főre jutó GDP-je meghaladta az EU-s átlagot, aminek alapján fejlett régiónak számított. Így kevesebb fejlesztési forrás jutott számára. A Közép-Magyarországi régióban azonban nagy különbségek vannak a főváros és Pest megye között - folytatta. A megye számára ez a regionális besorolás - mely alapján az EU-s forrásokat elosztották - nem volt előnyös,  nem jutott hozzá azokhoz a fejlesztési forrásokhoz, melyekre fejlettsége alapján rászolgált volna - mondta el a döntés okait a helyettes államtitkár.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2018. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu