Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.20. - hétfő, Klaudia napja van.

Belföldi hírek

Pest megye már önálló régió lesz a 2021-es Uniós fejlesztési ciklusban

2016. január 29. 12:43
Pest megye már önálló régió lesz a 2021-es Uniós fejlesztési ciklusban

1 millió 220 ezer Pest megyei lakos örülhet a megye önállósodásának - mondta az ünnepi közgyűlésen Vitályos Eszter, az Európai Uniós fejlesztésekért felelős államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy erre miért volt szükség, az államtitkár egy adatsorral válaszolt: 2007-2013 között mindössze 350 ezer Ft egy főre jutó Európai Uniós támogatás érkezett. Vitályos Eszter szerint nem véletlen, hogy már 10 évvel ezelőtt, 2006-ban megfogalmazódott a központi régióból való kiválás gondolata, akkor amikor Szűcs Lajos és csapata átvette a megyei közgyűlés irányítását. Már akkor jól látható volt, hogy csak az önállóság hozhat annyi fejlesztési forrást, amennyire Pest megyében szükség van - tette hozzá az államtitkár.

 
Vitályos Eszter, az Európai Uniós fejlesztésekért felelős államtitkár bejelenti Pest megye EU-s támogatások tekintetében való önállóvá válását


Az önállósodási törekvés 2010, a Fidesz-kormány felállása után gyorsult fel - mondta el az államtitkár -, az Orbán kormány erős szövetségesként tekintett a Szűcs Lajos, majd Szabó István által vezetett Pest megyére, és mindent megtett, hogy segítse a megyét az uniós fejlesztési pénzek lehívásában. Most pedig eljött az idő, hogy Pest megye önálló fejlesztési régióvá váljék, és ezt a kormány szintén támogatja - tette hozzá. A közép-magyarországi régió Budapest és Pest megye közigazgatási határa mentén fog két közigazgatási régióra válni - ami az uniós pénzek elosztását illeti. A helyi vállalkozások számára ez többletforrásokat eredményez 2021-től, hiszen a megye átkerül a kevésbé fejlett régiók közé - mondta Vitályos Eszter. Az uniós projektek önrésze pedig 50-ről 15 %-ra csökken - tette hozzá az államtitkár.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu