Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Belföldi hírek

Pénzt kapnak a magyar tanyák

2011. July 29. 10:57
Pénzt kapnak a magyar tanyák
A tanyás térségek fejlesztését segítő, 825 millió forint összegű program indul szeptember elsején, a forrásaira őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek pályázhatnak - jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Fülöpházán, a Tanyafejlesztési Programról tartott sajtótájékoztatón. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tegnap aláírta a programról szóló rendeletet: szeptember 1-től 30-ig pályázhatnak az érintettek - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája által kiadott közleményben.
V. Németh Zsolt államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt években is sok szó esett a tanyák sorsáról, de érdemi intézkedés nem történt. Ezért tartja fontosnak, hogy megnyílnak a tanyák pályázati lehetőségei. Hozzátette: a nagyrészt Ángyán József parlamenti államtitkár felügyelete alatt kidolgozott program tulajdonképpen egy kísérlet, amely remélhetőleg később modellként szolgálhat a nem tanyás térségek fejlesztésére is.
Az államtitkár megígérte: nemcsak a program lesz újszerű, de a lebonyolítása is. A pályázatokat kezelő Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) legfeljebb 60 napos elbírálási idővel dolgozik majd, és a támogatott pályázókkal 30 napon belül szerződést köt.
A tisztán nemzeti forrásból induló Nemzeti tanyafejlesztési program célja a tanyai életminőség javítása, valamint a tanyasi gazdaságokban termelt termékek piacra jutásának támogatása - mondta az államtitkár
V. Németh Zsolt fontosnak tartotta, hogy hangsúlyozza: a pályázati összegből célzottan 495 millió forint jut a tanyasi termékek piacra jutásának támogatására, százmillió forint a földutak javítására, negyvenmillió forint az áram nélküli tanyák energiaellátásának segítésére, valamint százmillió forint a tanyagazdák számára. Az államtitkár szerint a pályázati lehetőség nem „nosztalgia" a korábban elterjedt magyarországi életforma és gazdálkodási forma mellett, hanem azt bizonyítja, hogy a jelenlegi kormány szerint a XXI. században is helyük van a magyar tanyáknak. „A nemzeti örökség, ezen keresztül az európai örökség része is" - tette hozzá

Balogh József, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének elnöke, Fülöpháza polgármestere emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tavaly ugyanitt jelentette be, hogy a kormány támogatni fogja a tanyákon élőket. A program kezdeményezője azt is hozzátette, szeretné elérni, hogy a jövő évi költségvetésből még több forrás jusson a tanyás térségeknek.

 

Pénzt kapnak a magyar tanyák Balogh József, V. Németh Zsolt, Szabó Csaba (fotó: Horváth Ernő)


A tanyaprogram legfontosabb pályázati céljai: a rossz állapotú utak felújítása, az ehhez szükséges gépek beszerzése, a tanyai áruk piacra jutásának elősegítése, állatállomány kialakítása, bővítése, térségi tanyafejlesztési programok kidolgozása, vetőmag és gyümölcsfa beszerzése, a tanyák energiaellátásának és ivóvízellátásának javítása, a tanyagondnoki szolgálat fejlesztése, valamint a gazdálkodáshoz szükséges eszközök, épületek korszerűsítése.

Balogh József, a program kezdeményezője példaként említette: „Fülöpháza, Kerekegyáza, Kunszentmiklós, Szabadszállás és Solt létrehozta az Első Magyar Tanyasi Termék Termeltető, Feldolgozó és Értékesítő Nonprofit Kft.-t. A társulást egyebek között annak érdekében alapítottuk, hogy helyi feldolgozókat építsünk, ahol a tanyasi gazdák által termelt termékeket a saját és a tervek szerint később megnyíló önkormányzati boltokba el tudjuk juttatni" - fűzte hozzá.

A programra fordítható 825 millió forint összesen 206 településen vehető igénybe, a támogatás mértéke települési és térségi fejlesztéseknél a beruházás teljes költségének 90%-a, míg tanyagazdaságok fejlesztésénél 75%-a. Előleget is lehet igényelni, amely a megítélt támogatás összegének legfeljebb 25%-a lehet. - áll a minisztériumi közleményben. (T.A)


forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu