Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.23. - Tuesday, Lenke napja van.

Belföldi hírek

Pécs: vizsgálják az elbocsátott szakorvosjelöltek ügyét

2011. March 29. 09:45
Pécs: vizsgálják az elbocsátott szakorvosjelöltek ügyét
Az egészségügyi államtitkárság és a Magyar Rezidens Szövetség is vizsgálja a Pécsi Tudományegyetemről elbocsátott szakorvosjelöltek ügyét. Több fiatal orvos azt mondja, azért küldték el őket, mert nem írták alá a munkaszerződést, amely röghöz kötötte volna őket. Az egyetem szerint szó sincs röghöz kötésről.
Az tény, hogy a röghöz kötöttséget a minisztérium egy jogszabály-módosítással felszámolta. Fontosak a rezidensek" - jelentette ki a hét végén, Pécsen újságírók előtt Réthelyi Miklós, a szaktárca vezetője, utalva arra is, hogy tisztázni fogják a történteket. A Rezidens Szövetség közleménye szerint több aggályos körülmény is felmerült. Az intézmény nem fizette ki a hiányszakmáért járó 50 százalékos bértöbbletet, az összeg abban a szerződésben sem szerepelt, amelynek aláírását elutasították, és ezután távozniuk kellett az orvosoknak. A kar dékánhelyettese, Ertl Tibor, korábban a Krónikának cáfolta, hogy a felkínált szerződés röghöz kötöttséget jelentett volna. A szerződés szerint vállalják azt, hogy az alatt az öt év alatt, amíg a szakképesítést tart, munkaviszonyba kerülnek az egyetemmel, hiszen szakképesítés csak munkaviszony mellett létesíthető.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter

Egyébként a probléma nem új keletű, a rezidensképzéssel összefüggő ellentmondások miatt egy évvel ezelőtt az Alkotmánybírósághoz fordult egy pécsi ügyvéd, mert szerinte sérül az esélyegyenlőség elve, az állampolgárok munkahelyhez való joga, illetve a munkavállalás szabad megválasztásának a joga. Kőhalmi László beadványát azonban elutasították, viszont a vita továbbra sem csillapodott. A felsőoktatási törvény előkészítése során például felmerült, hogy ha a frissen végzett doktor külföldön folytatná, fizesse vissza költségeket. Ezt Miseta Attila dékán 13 millió forintban jelölte meg.

Kíváncsiak voltunk a pécsi egyetem álláspontjára is, de a vizsgálat végéig nem kívánnak nyilatkozni a három rezidens ügyéről, közölte Kottász Gergely, az intézmény szóvivője.

 

forrás: mr1-kossuth.hu

-bartus-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu