Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Belföldi hírek

Parlagfű-szezon: megkezdődött az ellenőrzés, akár ötmilliós bírság is kiszabható

2011. August 01. 07:55
Parlagfű-szezon: megkezdődött az ellenőrzés, akár ötmilliós bírság is kiszabható
Országszerte hamarosan virágzik a parlagfű, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal pedig már július 1-je óta bírságolhat - hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A hivatalok másfél-kétszáz munkatársa végzi az ellenőrzést és legalább ugyanennyien foglalkoznak kényszerkaszálással. Annak a tulajdonosnak akinek a földjén parlagfüvet találnak, azzal kifizettetik az irtás költségét és a bírságot, ami akár 5 millió forint is lehet - áll a közleményben.

Különösen fontos, hogy a betakarítás után a tarlókon elvégezzék a tárcsázást, mert a napraforgó- és gabonaföldeken napokon belül elkezdi szórni pollenjeit az allergén gyomnövény. Így a magok a földbe kerülnek, azután a kikelt növényeknél meg kell ismételni a talajmunkát, és ezzel ki lehet irtani a parlagfüvet.

A közlemény utal arra, hogy ma Magyarországon csaknem 2 millió ember küzd allergiával, egyes számítások szerint 60 százalékra tehető közöttük a parlagfűre érzékenyek aránya. Körülbelül harmaduk súlyos allergiás, és rohamosan nő az asztmás betegek száma is - emlékeztetett közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.(T.A)

forrás: (MTI)

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu