Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.09.25. - péntek, Eufrozina napja van.

Belföldi hírek

Palkovics: Magyarország a mesterséges intelligencia nyertese akar lenni

2020. szeptember 08. 12:15
Palkovics: Magyarország a mesterséges intelligencia nyertese akar lenni

Az ország Mesterséges Intelligencia Stratégia bemutatása során Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter kijelentette: Magyarország élni kíván a mesterséges intelligencia adta lehetőségekkel, a technológiai változások nyertese kíván lenni.

A stratégia kidolgozásában a Mesterséges Intelligencia Koalíció több mint 250 tagszervezete vett részt. Keretében alapvetések, technológiai fókuszterületek, projektek kijelölésével fogalmazzák meg, milyen tevékenység szükséges a megvalósításhoz. Palkovics László a stratégia elemei közül kiemelte a részvételt az automata, önvezető járművek fejlesztésében. Szavai szerint Magyarország ezen a területen már sokat tett, tesztpálya épült, oktatási-kutatási programok indultak el, és kutató központot is létrehoztak. A "mindennapi életünket könnyebbé tevő" területek közül az ügyintézést emelte ki, mely során mesterséges intelligenciával működő gépekkel kerülünk elsődlegesen kapcsolatba például a posta, a kormányhivatal, vagy a bankok ügyfélszolgálatainál, de mesterséges intelligenciával szabályozzák például az öntözést az agrárium területén.

 

Palkovics: Magyarország a mesterséges intelligencia nyertese akar lenni - fotók: dehir.hu

 

Palkovics László, aki Jakab Rolanddal, az MIK elnökével közös prezentáció keretében mutatta be a stratégia fontosabb elemeit, azt mondta, a mesterséges intelligencia 2030-ra 11-14 százalékot adhat hozzá a nemzeti össztermékhez Magyarországon. A Mesterséges Intelligencia Stratégia szervezeti hátteréről elmondta: Budapesten felállítják a kormányzati struktúrába illeszkedő Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget (Navü), Debrecenben pedig az adatok elemzésével foglalkoznak, amihez újabb szuperszámítógépet telepítenek a Debreceni Egyetemre. A kutatás-fejlesztés területéről kiemelte: már megalakult az MI Nemzeti Laboratóriuma, amelyen keresztül szeretnének a jövőben minél több világhírű kutatásba bekapcsolódni. Jakab Roland a stratégia részleteit ismertetve jelezte: a debreceni bejelentéssel egy időben a világhálóra is felkerült Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu