Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.01.22. - szombat, Vince napja van.

Belföldi hírek

Öt év múlva éri el a legfejlettebb országok szintjét Magyarország

2021. december 02. 14:44
Öt év múlva éri el a legfejlettebb országok szintjét Magyarország

Várhatóan 2027-re lesz Magyarország a legfejlettebb államok jóléti szintjén - derült ki egy friss előrejelzésből.

Az Euler Hermes hitelbiztosító és az Allianz Research legfrissebb gazdasági előrejelzésében Magyarország jóléti szintjét és annak fejlődési lehetőségeit vizsgálta. Korábban a két pénzügyi vállalat elemzői azt várták, hogy Magyarország az Európai Uniós tagság eredményeképp már 2025-re eléri a legfejlettebb országok jóléti szintjét, a világjárvány okozta gazdasági nehézségek miatt azonban most már 2027-re teszik ennek a célnak a teljesítését.

 

Az elemzésből az is kiderült, hogy azon országok, akik nem rendelkeznek Európai Uniós tagsággal, jóval nehezebben tudják elérni a kitűzött célokat, mivel a felzárkózásuk le fog lassulni. Ennek a következménye az lesz, hogy a fejlett és feltörekvő országok között tovább mélyül a globális jóléti szakadék.

 

2027-re már a legfejlettebb országok szintjén lesz Magyarország

 

A koronavírus a globális jóléti egyensúlyra és egyenlőtlenségre is nagy hatással volt. A prognózis kiemeli, hogy a gazdag és feltörekvő államok között a járvány csak rövid távon csökkentette a jóléti különbségeket, mivel a vírus főleg a fejlett gazdaságokat sújtotta.

 

Hosszabb távon már más a helyzet, hiszen e szerint jóval nagyobb lehet a szakadék, mint a vírus megjelenése előtt volt, amely annak tudható be, hogy a fejlődő országok számára sokkal kevesebb eszköz áll rendelkezésre, hogy mérsékeljék a negatív gazdasági hatásokat és a lakosság átoltását is lassabban végzik.

 

A prognózis szerint Magyarországnak egyértelműen nagy erőssége, hogy európai uniós tagsággal rendelkezik, mivel ez segíti a járvány utáni gazdasági normalizálódást.

 

Forrás: MTI, Euler Hermes, Allianz

CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu