Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.11.26. - szombat, Virág napja van.

Belföldi hírek

Orbán Viktor lengyelországi tárgyalását követően Brüsszelbe ment

2010. június 02. 22:53
Orbán Viktor lengyelországi tárgyalását követően Brüsszelbe ment
Orbán Viktor miniszterelnök tegnap késő délután megbeszélést folytatott Bronislaw Komorowskival, szerda reggel Varsóban Jaroslaw Kaczynski volt lengyel miniszterelnökkel, a Jog és Igazságosság párt elnökével tárgyalt; majd Brüsszelbe érkezett ahol az Európai Unió és a NATO csúcsvezetőivel találkozik.
Orbán Viktor tegnap megbeszélést folytatott Bronislaw Komorowskival, a Lengyel Köztársaság ideiglenes elnökével; a találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a lengyel-magyar történelmi kapcsolatokat praktikus, a jövőre szóló közös programokkal kell kiegészíteni, vagyis elengedhetetlenül fontos az észak-déli infrastrukturális fejlesztések - autópályák, vezetékek és összekötött hálózatok - minél gyorsabb megindítása.
A magyar miniszterelnök ezt követően Jaroslaw Kaczynski pártelnökkel találkozott, a jó hangulatú megbeszélés megerősítette azt a meggyőződést, hogy a közép-európai együttműködés iránti elkötelezettség az egész lengyel politikában jelen van, így az nem pártkérdés.

Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski

Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski

Kaczynski a találkozót követően köszönetét fejezte ki azért a jelképes és fontos gesztusért is, hogy az új magyar miniszterelnök első külföldi útja Lengyelországba vezetett. Ebben a gesztusban - mondta - kifejeződni látja azt, hogy "az utóbbi években fellazult lengyel-magyar kapcsolatok lendületes újjáépítése az Orbán-kormány eltökélt szándéka".

 

Csütörtökön Orbán Viktor először Herman van Rompuy-jel, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az elnökével találkozik. Ezután José Manuel Barrosóval, az EU legfőbb végrehajtó szervének, az Európai Bizottságnak az elnökével folytat megbeszélést, amelyet közös sajtótájékoztató követ. Délután a magyar miniszterelnök Jerzy Buzeknél, az Európai Parlament elnökénél tesz rövid látogatást, végül pedig az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének székházában Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral tárgyal. Ezt a tervek szerint szintén közös sajtótájékoztató követi.

 

(Forrás: fidesz.hu)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com
*MA*

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu