Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Belföldi hírek

Orbán Viktor Kínában

2015. November 24. 15:50
Orbán Viktor Kínában

2015. november 24-35-én Kína és a közép- és kelet-európai államok negyedik éve megrendezett csúcstalálkozóján, Kínában tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök. A 16+1-es együttműködés Szucsouban tartott idei kongresszusán a magyar kormányfő leszögezte: itt az idő, hogy a 16+1 új szinten folytatódjon.

Orbán Viktor miniszterelnök angol nyelvű beszédében úgy fogalmazott: világosan emlékszik az első találkozót követő visszhangokra, amelyek nem voltak híján a kétkedéseknek, és megjegyzéseknek, miszerint ha a kelet- és közép-európai országokat Kína a befolyása alá vonja, az súlyos veszteségeket fog okozni nekik. A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarországra több mint 3,5 milliárd dollár értékű kínai beruházás érkezett. Ez pedig - mint fogalmazott - egyáltalán nem jelent "nyomást" az országra, hanem sokkal inkább kölcsönösen előnyös helyzetet. Hangsúlyozta, hogy még ha más és más súlyú partnerekről is van szó, a kapcsolatok az egyenlőségre és a kölcsönös tiszteletre alapulnak. Orbán Viktor úgy értékelte, hogy a kapcsolatok kiállták az idő próbáját, ami pedig a jövőt illeti, úgy vélte, hatalmas lehetőségek előtt állnak.


16+1


Orbán Viktor miniszterelnök Kína és a közép- és kelet-európai államok (KKE) állami vezetőinek csúcstalálkozóján a dél-kínai Szucsouban 2015. november 24-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs


Orbán Viktor előadásában hangsúlyozta: mindkét fél szeretné, ha az együttműködés jelenlegi tendenciája folytatódna, hiszen bár az indulásnál széles körben elterjedt vélekedés volt, hogy Kína erősödése időleges, és a pénzügyi válság ezt nagyban alá fogja ásni. "manapság ennek pontosan az ellenkezőjét látjuk, Kína az állandó és hosszú távú fejlődés útján halad, s mindannyian tudjuk, hogy hamarosan a legerősebb gazdaság lesz a világon".


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu