Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.04. - Monday, Kázmér napja van.

Belföldi hírek

Orbán Viktor felülvizsgálná az EU alapszerződését

2015. November 21. 06:45
Orbán Viktor felülvizsgálná az EU alapszerződését

Az EU-nak meg kell védenie határait, kultúráját, gazdasági érdekeit és a demokráciát - szögezte le a magyar kormányfő  Nikola Gruevszki macedón miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján. "A mostani alapszerződés mindennek ma már akadálya, ezért szerintem át kell gondolnunk" - erősítette meg a Kossuth Rádióban korábban mondottakat.

Magyarország a leghatározottabban fellép a mostani európai bevándorláspolitika megváltoztatása érdekében, mert a migráció ellenőrizetlen és szabályozatlan formája emberéleteket követel a kontinensen, és közvetlen veszélynek teszi Európa polgárait - mondta Orbán Viktor. Egy hatékony Európához alapkérdéseket kell újragondolni - hangoztatta a kormányfő, aki egyre nyilvánvalóbbnak látja, hogy az EU a mostani működési rendjében csak követő válaszokat tud adni, és nem képes megelőző lépéseket tenni. Példaként hozta: a párizsi terrortámadás kellett ahhoz, hogy a biztonság megkapja az őt megillető helyet az európai politikában.

 
Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatója 2015. november 20-án


Orbán Viktor miniszterelnök sérelmezte a Schengeni Egyezményt be nem tartó országok hozzáállását - noha szóban minden ország kiáll az EU alapszerződései közé tartozó egyezmény életben tartása mellett. "Valaki vagy legyen tagja Schengennek, de akkor védje meg a határait, vagy ne védje meg a határait, de akkor ne legyen tagja a schengeni övezetnek" - fogalmazott. Magyarország stratégiailag érdekelt, hogy a közte és Görögország között lévő balkáni terület minden országa tagja legyen az EU-nak és a NATO-nak - jelentette ki a miniszterelnök, ahogy fogalmazott: ma egy "űr tátong" Magyarország és Görögország között. Orbán Viktor elismerését fejezte ki Nikola Gruevszkinek Macedónia "folyamatos stabilizálásáért" és kifejezte: Macedóniára úgy tekinthetünk, mint a Balkán egyik legstabilabb országára, ezért – és geopolitikai szerepe miatt is – sürgette EU-, és NATO-integrálását.


MTI/MCOnet


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár? 

Kinél marad a Fekete Péter? 

Nem példa nélküli a magyar kerítés az EU-ban

Kemény szavak Brüsszelben 

A történelem elbeszélhetetlensége

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu