Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.16. - Tuesday, Valter napja van.

Belföldi hírek

Orbán Viktor és Putyin orosz–magyar nukleáris energiai megállapodásról tárgyalt

2014. January 15. 10:27
Orbán Viktor és Putyin orosz–magyar nukleáris energiai megállapodásról tárgyalt
Magyar részről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, míg orosz részről Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében.

A Magyarország és az Oroszországi Föderáció közötti egyezmény értelmében atomerőművi energiablokkok megépítéséről állapodtak meg, amellyel  Vlagyimir Putyin szerint nő Magyarország energetikai függetlensége.  Orbán Viktor kormányfő hangoztatta, hogy a most aláírt nukleáris energetikai megállapodással megteremtették a feltételét annak, hogy fennmaradjon és erősödjön az orosz–magyar energetikai együttműködés.

orbán viktor

 

Orosz–magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá MoszkvábanFazekas Sándor,

Oroszország hitelt nyújt Magyarországnak a paksi erőmű két új reaktorának megépítéséhez. Egyelőre 10 milliárd euróban (háromezermilliárd forint) állapították meg a hitel felső határát, de ennél alacsonyabb lesz a végleges összeg. Az orosz fél és a magyar kormány közötti munkabizottságot vezető Lázár János hangsúlyozta: az elkészült erőmű magyar állami tulajdonban marad.Az építkezés költségének 80 százalékát fedezi majd az Oroszországgal kötendő pénzügyi megállapodás, a maradék 20 százalékot – a tízéves építési futamidő utolsó szakaszában – Magyarországnak kell finanszíroznia – mondta Lázár János.

Orbán Viktort oroszországi munkalátogatására többek között elkísérte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Szijjártó Péter a miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára is. Fazekas Sándor moszkvai tartózkodása során rövid egyeztetést folytatott orosz kollégájával, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszterrel, akivel egyet értettek abban, hogy a magyar-orosz agrárkapcsolatok jelentős mértékben fejlődtek az utóbbi években.MTI/MCOnet

Fotó: Burger Barna
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu