Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Belföldi hírek

Orbán Viktor és Angela Merkel a bankadó mellett

2010. July 22. 17:22
Orbán Viktor és Angela Merkel a bankadó mellett
A magyar miniszterelnök németországi látogatásán megbeszéléseket folytatott Angela Merkellel. A kancellár üdvözölte a Fidesz választási győzelmét, s emlékeztetett a két ország közötti baráti viszonyra. Mindkét politikus fontosnak nevezte a bankadó bevezetését.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök Angela Merkel német kancellár meghívására egynapos berlini látogatást tett, ahol közel kétórás megbeszélést folytattak. A tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón mindkét politikus fontosnak nevezte a bankadó bevezetését.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel találkozója


Angela Merkel szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország közötti tárgyalások felfüggesztése nincs hatással a német–magyar kapcsolatokra, s reményét fejezte ki, hogy hazánk hosszú távon is a stabil tud maradni. Meglátása szerint az idei 3,8 százalékos költségvetési hiánycél kedvező.

Orbán Viktor a kérdéshez kapcsolódóan elmondta, hogy mivel az IMF-fel kötött megállapodás októberben lejár, nincs értelme jelenleg hosszú távú kérdésekről beszélni. Kiemelte, hogy hazánk betartja a megállapodást, azaz a költségvetési hiány 3,8 százaléknál nem lesz magasabb. A további teendőkről szólva hangsúlyozta, hogy a szerződés lejártával már nem az IMF-fel, hanem az Európai Unióval kell tárgyalni arról, hogy miként csökkenti Magyarország költségvetési hiányát 3,8 százalékról az unió által elvárt 3 százalék alá.

Orbán Viktor leszögezte, hogy mind Magyarország, mind Németország törekszik a költségvetési fegyelem betartására és a gazdasági növekedés biztosítására.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel találkozója


A német kancellár a megbeszélést követő nyilatkozatában üdvözölte a Fidesz meggyőző választási győzelmét, mely stabil kormányzást tesz lehetővé. Emlékeztetett a két ország közötti hagyományos baráti kapcsolatokra, és ismét kifejezte háláját a berlini fal lebontásához nyújtott segítség miatt. A politikus hangsúlyozta, hogy Németország is érdekelt a 2011-es magyar uniós elnökség sikerében, ezért készek támogatást is nyújtani.

Orbán Viktor emlékeztetett: a Fidesz az elmúlt időszakban sok segítséget kapott a Német Kereszténydemokrata Uniótól (CDU). A kormányfő szerint Magyarország számára is alapvető érdek egy sikeres német gazdaság, majd hozzátette: "Örömmel láttam, hogy hasonló irányban keressük a megoldást a jövő gazdasági kihívásaira"

(Forrás: MNO)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-


Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu