Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Belföldi hírek

Orbán Viktor értékelte a kormány első 56 napját

2010. July 23. 11:01
Orbán Viktor értékelte a kormány első 56 napját
Orbán Viktor miniszterelnök a tavaszi ülésszak utolsó napján értékelte kormánya első 56 napos teljesítményét. Az eltelt időben a magyar politika európai léptékű átalakuláson ment keresztül - mondta a politikus, majd hozzátette: a korábbi szekértábor gondolkodásában a józan ész kerekedett fölül, mely képes felülírni minden vitát. Meglátása szerint a magyarokat több dolog köti össze, mint amennyi szétválasztja. Orbán Viktor kijelentette: megszületett a nemzeti centrum.
A kormányfő szerint a változást az indította el, hogy a múlt századi ideológiák kifulladtak, nem tudtak válaszokat adni a fölmerülő problémákra. Ez a tehetetlenség feszítette a társadalmakat és vezetett el a változáshoz itthon is. Azok az országok tudják kezelni a feszültségeket, amelyekben a politikai paletta közepén létrejött egy erős egység, és a józan ész nevében meg tudott állapodni a jövőről.

Mint mondta, azok az országok a sikeresek, ahol létrejött egy erős centrumközösség, amelyek változásokat vittek véghez. Magyarországon itthon is győzött a józan ész, amely túllépett a múlt ideológiáin, és létrejött a nemzeti centrum.

Orbán Viktor hangsúlyozta: megváltozott az Országgyűlés is, hiszen míg eddig csak a viták színtere volt, most már a cselekvés mezejére léptek. „Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy két hónap alatt több dolgot vittünk véghez, mint elődeink 8 év alatt”, majd hozzátette: a nemzeti centrum a józan ész csoportja, amelybe mindenki beletartozik, aki nem akarja, hogy visszatérjen a múlt, az áprilisban megdöntött rendszer. Úgy véli, a józan ész felül tud írni minden vitát, és a magyarokat több dolog köti össze, mint amennyi szétválasztja.

Orbán Viktor elmondta: a választásokon győztes erőknek több baloldali szavazója van, mint magának a szocialista pártnak, s ők is jelen vannak a nemzeti centrumban, őket is képviselni kell. A nemzeti centrumot a társadalom közös érdekei tartják egyben. Ezek a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend. Hiszen a magyar polgárok is tisztességes munkát akarnak, azt akarják, hogy a családalapítás ne jelentsen elszegényedést, a bűnözőket fogják el, kapjon mindenki megfelelő orvosi ellátást, valamint azt is akarják, hogy ne csaphassák be őket pont azok, akiket ők ruháztak fel hatalommal. A kormányzás értelme a nemzeti centrum, ezt az összefogást kell erősíteni.

A választásokon az emberek a változásokra szavaztak, ezért tabudöntésre van szükség – mondta Orbán Viktor. Eddig nem történt változtatás a politikai osztályban, de mi tabut döntöttünk, kevesebb politikus lesz, és kisebb parlament. Eddig tabunak számított az adórendszer is, ám ők 56 nap alatt változtattak a rendszeren, bevezették minden idők legalacsonyabb jövedelmi adóját, aminek célja, hogy erősítse a nemzeti centrumot. Eddig szent tehénként kezelték a bankokat is, ez azonban elfogadhatatlan, mert amíg a válság miatt munkahelyek szűntek meg, addig a bankok óriási haszonra tettek szert, a bajokból így nekik is ki kell venniük a részüket.

A bankok megadóztatása már nem tekinthető tabunak, a helyzet stabilizálódásáig nekik is részt kell vállalniuk a közteherviselésben. Mint a miniszterelnök kifejtette, az Országgyűlést és a kormányt az emberek választották, ezért a nemzeti centrumnak az akaratát hajtják végre. Emlékezetett arra a korábbi gondolkodásmódra, hogy nem lehet egyszerre gazdasági serkentő és pénzügyi stabilitást biztosító politikát folytatni. De igen – hangsúlyozta Orbán Viktor. Meg lehet adóztatni a végkielégítéseket, és véget lehet vetni a pazarlásnak is. Bebizonyítottuk azt is, hogy az elszámoltatás is lehetséges annak érdekében, hogy ne történjen meg még egyszer az, ami nyolc évig történt.

A most zajló pénzügyi tárgyalásokról Orbán elmondta, hogy ez a téma eddig tabunak számított. Mi is jobban szeretjük a megállapodást, mint a vitát – utalt az IMF-fel kapcsolatos viszonyra a miniszterelnök. Orbán rámutatott arra, hogy az a hitel, amit 2008-ban vett fel Magyarország, egy rossz gazdaságpolitika következménye volt. „Köszönettel tartozunk az IMF-nek, hogy a csőd széléről kihúzott minket” – tette hozzá. A miniszterelnök elmondta, hogy az akkor megkötött szerződés 2010 októberében lejár.

Orbán Viktor szerint csak saját magunkat okolhatjuk azért a rossz megállapodásért, ami adósságcsapdába vitte az országot, s emlékeztetett: 2003-tól felrúgott a kormány azt az íratlan politikai megállapodást, hogy hitelekből nem finanszíroznak szociális intézkedéseket. A kormányfő elmondta, hogy mindig az adósságcsapda szemszögéből tárgyalnak a nemzetközi pénzintézetekkel. „Bennünket az vezet, hogy legyőzzük az adósságcsapdát, és munkahelyeket tudjunk teremteni.” A 2008-ban kötött szerződés csak azt írta elő, hogy 3,8 százalékos legyen a 2010-es költségvetési hiány, így az a feladat, hogy betartsák ezt, és a jelenlegi 4,1 százalékról 3,8 százalékra csökkenjen hiány.

Az unióval való tárgyalásokról a miniszterelnök elmondta, hogy hat éve túlzott deficiteljárás van hazánkkal szemben, és ezt a problémát meg kell oldani. Orbán bejelentette, hogy a tárgyalások során olyan megállapodást akarnak elérni, amely az unió minden államára vonatkozik a hiány csökkentésében.

Felszólalása végén köszönetet mondott a kormány tagjainak, mint mondta: „Magyarország büszke lehet a minisztereire”. Magyarországon nagy remények élnek, maga a nemzeti centrum léte is reménnyel töltheti el az embereket. Mindez azon az alapon áll, hogy változást akarnak a polgárok. A miniszterelnök azt mondta, két hónap alatt már olyan dolgokat változtattak meg, amelyeken 20 év alatt sem tudtak eddig. „Modern békeidők jönnek” – fogalmazott, majd hozzátette: harmonikus, nyugodt társadalmat kell építeni. „A józan ész nem csodákban reménykedik, hanem dolgozik” – mondta, és hangsúlyozta: most mindenkire kemény munka vár, „további tabukat kell ledönteni”. A miniszter felhívta a figyelmet arra, senki sem érezheti úgy, hogy nem figyelnek rá. „Senkit nem hagyunk az út szélén” – mondta, majd kifejtette: a gazdaság élénkítése mellett a szociális biztonságra is figyelni kell.

(Forrás: MNO)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu