Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.13. - Saturday, Jenő napja van.

Belföldi hírek

Orbán Viktor: Együttműködés kezdődik Magyarország, Kína és Szerbia között

2013. November 26. 10:03
Orbán Viktor: Együttműködés kezdődik Magyarország, Kína és Szerbia között
Orbán Viktor miniszterelnök Li Ko-csiang kínai és Ivica Dacic szerb kormányfővel folytatott kétoldalú megbeszéléseket a jelenleg Bukarestben zajló Kelet-Közép-Európa(KKE)-Kína csúcstalálkozón.  "Olyan megállapodás jött ma létre, ami a jövő mintája lesz" - összegezte a magyar miniszterelnök.
Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn és kedden Bukarestben részt vesz Kína és a közép-kelet-európai országok kormányfőinek csúcstalálkozóján.  Orbán Viktor magyar, Li Ko-csiang kínai és Ivica Dacic szerb kormányfő közös sajtóértekezleten jelentette be, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése érdekében kezdődik együttműködés Kína, Magyarország és Szerbia között.  Li Ko-csiang rámutatott: a projekt mérföldkő Kína és a kelet-közép-európai országok sok évtizedre visszanyúló együttműködésében. Ivica Dacic is történelmi jelentőségűnek nevezte a vasúti korszerűsítésről szóló megállapodást, de nem zárta ki, hogy a vasútfejlesztési projekthez a térség más országai is csatlakoznak.

Orbán Viktor magyar, Li Ko-csiang kínai és Ivica Dacic szerb kormányfő

 

Történelmi jelentőségű, hogy Orbán Viktor magyar, Li Ko-csiang kínai és Ivica Dacic szerb kormányfő bejelentették: a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése érdekében együttműködés kezdődik Kína, Magyarország és Szerbia között

 

 


Kína a tavalyi Kelet-Közép-Európa(KKE)-Kína csúcstalálkozón, Varsóban ajánlotta fel, hogy tízmilliárd dolláros alapot hoz létre a kelet-közép-európai térség infrastrukturális fejlesztésére. Orbán Viktor  szerint a közép-európai gazdasági potenciál kihasználásához infrastrukturális beruházásokra van szükség, amelyeket - mint mondta - az eurózóna mostani helyzetében nem képes finanszírozni, Kína viszont igen. A magyar miniszterelnök megköszönte Kínának az eddigi "példátlanul nagy volumenű" magyarországi befektetéseket, amelyek szerinte az unió versenyképességét is növelik.

Szijjártó Péter,

 

Magyarországra kerülhet a kínai vasútépítő vállalat regionális központja - reméli Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára

 

 


Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta: Magyarország nem titkolt célja, hogy a kínai vasútépítő vállalat itt alakítsa ki regionális központját. Egyéb kínai beruházások kapcsán kiemelte: A Huawei 2015-től a teljes európai exportját Magyarországon keresztül fogja bonyolítani, ennek érdekében december elején egy 30 ezer négyzetméteres logisztikai csarnokbővítést adnak át Biatorbágyon, ahonnan havonta háromezer kamiont tudnak majd indítani és a ZTE, a világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója is úgy döntött, hogy az európai mobiltelefon-javító központját Magyarországra hozza.


Fotó: MTI/Kosztcsik Szilárd

-csa-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu