Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.13. - Saturday, Jenő napja van.

Belföldi hírek

Orbán Viktor: Egyre erősebbek a japán-magyar gazdasági kapcsolatok

2013. November 21. 10:44
Orbán Viktor: Egyre erősebbek a japán-magyar gazdasági kapcsolatok
Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatásra Japánba utazott, delegációjának tagja mások mellett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára is.

Orbán Viktor


Közép-Európa nyitva áll Japán előtt - jelentette ki a hivatalos látogatáson Japánban tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök helyi idő szerint csütörtök délelőtt a tokiói Dzsószai Egyetemen tartott beszédében. A Magyarország és Európa egy változó világban című, angol nyelvű előadásában a kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai növekedés húzóereje a Magyarországot is magában foglaló, 80 milliós lakosságú, ígéretes évtized előtt álló Közép-Európa lesz, amely már túl van a válságon, versenyképes.

Orbán Viktor


Az előadás után az egyetem vezetése bejelentette a Közép-európai Tanulmányok Intézetének megalapítását, amelynek tiszteletbeli elnöke Szerdahelyi István tokiói magyar nagykövet lett. Végül díszdoktori címet adományoztak Orbán Viktornak a szabadság és a demokrácia iránti elkötelezettségéért. Ezt követően a japán főváros magyar nagykövetségén megnyitották a Magyar Kulturális és Turisztikai Információs Központ. Az ünnepélyes szalagátvágást Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Mizuta Noriko, a tokiói Dzsószai Egyetem vezetője végezte el. Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök rámutatott: egyre erősebbek a japán-magyar gazdasági kapcsolatok.

Magyar Kulturális és Turisztikai Információs Központ


A tokiói Magyar Kulturális és Turisztikai Információs Központ kialakítására és működtetésére idén 3,5 millió forintot biztosít a magyar kormány. Szintén a nagykövetségen, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára energetikai együttműködési megállapodást írt alá Isiguro Norihikóval, a japán gazdasági tárca miniszterhelyettesével. A kétoldalú megállapodás értelemében együttműködésbe kezd a két ország a megújuló energiaforrások használata és fejlesztése területén.

A nagykövetségi program kitüntetések átadásával zárult. Orbán Viktor magyar állami elismerést adott át mások mellett a Dzsószai Egyetem vezetőjének, vállalatvezetőknek és kulturális területen dolgozóknak.

Orbán Viktor Japán útja során üzleti fórumon vesz részt, megbeszélést folytat japán kollégájával, Abe Sindzóval, továbbá Aszó Taró miniszterelnök-helyettessel, pénzügyminiszterrel és japán nagyvállalatok vezetőivel.


MTI/MCOnet
Fotó: Miniszterelnökség/Burger Barna
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu