Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Belföldi hírek

Orbán Viktor az ENSZ-ben: a migrációnak rendezettnek, biztonságosnak, szabályozottnak és felelősségteljesnek kell lennie

2015. October 02. 16:51
Orbán Viktor az ENSZ-ben: a migrációnak rendezettnek, biztonságosnak, szabályozottnak és felelősségteljesnek kell lennie

Erkölcsi kötelesség visszaadni a migránsok számára otthonukat, országukat - jelentette ki az ENSZ migrációval foglalkozó rendkívüli tanácskozásán 2015. szeptember 30-án a magyar miniszterelnök.

A miniszterelnök egyértelművé tette: "Nem lehet az a célunk, hogy új európai életet nyújtsunk számukra. Abban kell támogatnunk őket, hogy visszakapják saját életüket, saját hazájukban. Ennek elérése érdekében békét kell teremtenünk, és gazdasági fejlesztési tervet kell kidolgoznunk országaikban".


Orbán Viktor miniszterelnök sürgette az ENSZ főtitkárát, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a terhek globális megosztásáról: egy világszintű kvótarendszer létrehozásáról. "A nemzetközi politika minden fontosabb szereplőjének be kell fogadnia a migránsok egy részét egy világkvótarendszer részeként" - szögezte le. Akik otthonuk elhagyása mellett döntöttek, "országaik rossz kormányzásának", és "olyan elhibázott nemzetközi politikai döntéseknek az áldozatai, amelyek különböző térségekben háborúkhoz vezettek" - jelentette ki. Hozzátette: egyben "a mi elhibázott, teljesíthetetlen várakozásokat keltő európai politikánk áldozatai" is. Európa - ha a jelenlegi trendekben nem áll be változás - nem lesz képes egyedül viselni a migráció terheit, és a tömeges bevándorlás destabilizálni fogja - jelentette ki. Ez egy jól időzített rendezvény, mivel még mindig nem sikerült "úrrá lennünk az előttünk álló egyik legkomolyabb kihíváson" - fogalmazott a magyar miniszterelnök angolul elmondott beszédében, köszönetet mondva Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a tanácskozás összehívásáért.


Orbán Viktor, ENSZ, New York


Orbán Viktor miniszterelnök Heinz Fischer osztrák államfővel beszélget az ENSZ-közgyűlés rendkívüli menekültügyi tanácskozása előtt a világszervezet New York-i székházában. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely


Orbán Viktor leszögezte: egyelőre nincs egyetértés a migrációs kihívás természetét és méretét illetően sem, ami akadályozza, hogy a nemzetközi közösség megfelelő válaszokat találjon arra. Európa nem menekültválsággal, hanem "irányítatlan és szabályozatlan" népvándorlással néz szembe - jelentette ki Orbán Viktor. Nem menekültválságról beszélt tehát, hanem "bevándorlókból, menekültekből, menedékkérőkből és külföldi fegyveresekből" is álló népvándorlásról. Az ENSZ múlt héten elfogadott új fenntartható fejlődési céljaira utalva pedig leszögezte: "a migrációnak rendezettnek, biztonságosnak, szabályozottnak és felelősségteljesnek kell lennie". "Különböző becslések vannak, megítélésünk szerint azonban korlátlan a folyamatban részt vevő emberek utánpótlása. Ez nem elmélet, hanem tény: a magyar határhoz Szíriából, Irakból, Pakisztánból, Afganisztánból és legújabban a szubszaharai térségből is érkeznek" - jelentette ki.

A magyar miniszterelnök egyúttal keresztényként, a muzulmánellenes hangulat terjedésének megakadályozására szólított fel: "A muszlim hit, amelyet becsülünk és tisztelünk, nem felelős e népvándorlás alapvető okaiért. Mindannyiukat felhívom, hogy csatlakozzanak azokhoz az erőfeszítéseinkhez, amelyek célja a muzulmánellenes hangulat terjedésének megakadályozása" - jelentette ki.


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu