Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.10.01. - Sunday, Malvin napja van.

Belföldi hírek

Orbán Viktor: A magyar fél kész a tárgyalások megkezdésére

2012. January 25. 05:27
Orbán Viktor: A magyar fél kész a tárgyalások megkezdésére
Minden téren előrelépést hoztak a brüsszeli tárgyalások, de még maradtak tisztázandó kérdések az Európai Bizottsággal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök január 24-én késő délután Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott José Manuel Barrosóval.
Orbán Viktor javasolni fogja az Országgyűlés illetékes bizottságának, hogy Magyarország csatlakozzék a készülő uniós pénzügyi paktumhoz. Elmondta, hogy a pénzügyi paktumhoz az eurózónán kívüli EU-országok is csatlakozhatnak majd, de a szövegezési munka során megerősödött az az elem, hogy a következményeket a paktumhoz csatlakozóknak csak az euróövezetbe való belépés után kell majd viselniük.

A miniszterelnök megbeszélést folytatott Barrosóval mindazokról a kérdésekről, amelyek ügyében az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény a múlt kedden - egy hónapos válaszadási határidőt kikötve - kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, valamint számos más, Brüsszel által szóvá tett magyar jogalkotási témáról is, így például a bírói függetlenségről.

Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottság elnökével José Manuel Barrosóval

 


A kormányfő - mint elmondta - a jegybanki szabályozást illetően abban nem tudott engedményt tenni, hogy a jegybankelnöknek a magyar alaptörvényre esküt kell tennie, valamint hogy a jegybankelnök fizetésére is vonatkozik a közszférában általános fizetési plafon előírása. A Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összevonásától viszont eláll Magyarország - tájékoztatott Orbán Viktor.

A magyar fél kész a tárgyalások megkezdésére - közölte. Barroso arról is biztosította tárgyalópartnerét, hogy a biztosi testület a magyar hatóságok rendelkezésére áll a felvetett problémák megoldásának segítésében.


MTI/MCOnet

Fotók: Orbán Viktor Facebook-oldala

-kt-Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu