Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Orbán sürgeti a regionális európai együttműködések brüsszeli támogatását

2015. December 20. 05:34
Orbán sürgeti a regionális európai együttműködések brüsszeli támogatását

Orbán Viktor  2015. december 18-án, az Európai Tanács csúcstalálkozójának zárónapján hangsúlyozta: fontos pillanaton vagyunk túl, ez volt az első olyan EU-csúcs, amelynek a külső határok védelmének kérdése került a középpontjába. A brüsszeli csúcsot követő sajtótájékoztatóján a magyar miniszterelnök leszögezte: kormánya álláspontja továbbra is az, hogy az unió külső határainak védelme nélkül nem működhet a schengeni rendszer.

Teljes egyetértés volt az uniós állam-, illetve kormányfők között azzal kapcsolatban - mondta Orbán Viktor -, hogy a határellenőrzés nemzeti hatáskör, de ha egy tagállam nem tud vagy nem akar eleget tenni ezen kötelességének, akkor a többieknek legyen joga arra, hogy közösen biztosítsák a schengeni határt. A magyar kormányfő elmondta: ez nem sikerült Görögország déli határainál, s ez húzódik meg az európai uniós állandó part- és határőrizeti szerv felállítását célzó bizottsági javaslat mögött is. Magyarország álláspontja szerint nem szabad feladni a görög határ védelmét, de fontos, hogy legyen egy második védelmi vonal is a görög-macedón és a görög-bolgár határon. Hozzátette, a magyar álláspont az, hogy Bulgária bebizonyította, képes megvédeni a határait, és ennek tükrében ideje lenne az ország schengeni rendszerbe való belépésének.


Orbán Viktor, Beata Szydlo


Orbán Viktor miniszterelnök kezet csókol Beata Szydlo lengyel kormányfőnek az Európai Tanács ülésén Brüsszelben 2015. december 17-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely


Sajtóértekezletén a miniszterelnök kifejtette, az Európai Uniónak el kellene ismernie és támogatnia kellene a regionális együttműködéseket, például a visegrádi országcsoport együttműködését vagy Magyarország közös erőfeszítéseit Szerbiával, Macedóniában vagy Szlovéniával.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu