Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

Orbán: Nem fogjuk hagyni, hogy a válság és a korábbi rossz döntések árát az emberek fizessék meg

2011. August 18. 10:59
Orbán: Nem fogjuk hagyni, hogy a válság és a korábbi rossz döntések árát az emberek fizessék meg
Az euróövezeti válság következtében kialakult helyzetről és az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság felállításáról beszélt Orbán Viktor sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök hangsúlyozta: nem fogjuk hagyni, hogy a válság és a korábbi rossz döntések árát az emberek fizessék meg - olvasható a kormányülést követően kiadott sajtóközleményben.
A miniszterelnök rámutatott: Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy rendkívül kedvezőtlen gazdasági környezetben kell elvégezni az őszi törvényalkotói munkát. A legnagyobb kihívásnak a devizahitellel rendelkező családok biztonsága jelenti - fogalmazott.

Orbán: Nem fogjuk hagyni, hogy a válság és a korábbi rossz döntések árát az emberek fizessék meg

Orbán Viktor, Szijjártó Péter (fotó:Pelsőczy Csaba)

A miniszterelnök véleménye szerint még időben születtek meg azok a döntések az Országgyűlésben, amelyek lehetővé tették az árfolyamgát bevezetését, mely egy adekvát, megfelelő válasz a kialakult helyzetre - olvasható a kommünikében.

A miniszterelnök rámutatott: Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy rendkívül kedvezőtlen gazdasági környezetben kell elvégezni az őszi törvényalkotói munkát.

Sajtótájékoztató fotó? Pelsőczy Csaba

A szociális konzultáció világossá tette, hogy az államnak kötelessége van a devizahitelesek felé, így gyors kampányba kezdtünk annak érdekében, hogy minden, devizahitellel rendelkező magyar család felelős döntést hozhasson arról, hogy igénybe kívánja-e venni az árfolyamgát kínálta lehetőségeket - tájékoztatott a miniszterelnök.

 

A legnagyobb kihívásnak a devizahitellel rendelkező családok biztonsága jelenti – fogalmazott Orbán Viktor

 

Orbán Viktor, miniszterelnök fotó:Pelsőczy Csaba


A miniszterelnök felkérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert arra, hogy készüljön egy jelentés annak érdekében, hogy kiderüljön, hogyan jutott el az ország a kockázatos devizahitelezési rendszerig. A tárca vezetőjét továbbá felkérte az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság felállítására is, mely átláthatóvá és egységessé kívánja tenni a törlesztőrészletek számítási mechanizmusát a különböző bankoknál - hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

A szociális konzultáció világossá tette, hogy az államnak kötelessége van a devizahitelesek felé

Orbán Viktor, Szijjártó Péter


Aki adós, annak törlesztenie kell - szögezte le Orbán Viktor -, de ennek a gyakorlata, számítási módjai, a költségek felszámításának rendje jelenleg átláthatatlan.
A miniszterelnök kijelentette: „Az embereknek az az érzése, hogy nem csupán az árfolyam kedvezőtlen változása hozza nehéz helyzetbe őket, hanem a bankok saját érdekeiből megállapított költségek is. Az első lépés a helyzet tisztázása, tehát az, hogy valóban igaz-e, hogy a bankok olyan költségeket is felszámolnak, melyekhez nem volna joguk.

 

Aki adós, annak törlesztenie kell – szögezte le Orbán Viktor -, de ennek a gyakorlata, számítási módjai, a költségek felszámításának rendje jelenleg átláthatatlan.

Orbán Viktor


Egy olyan bizottsága lesz tehát a Kormánynak, mely el fogja érni, hogy a számítási módszerek egységesek és érthetőek legyenek. Az Otthonvédelmi Bizottságba bevonjuk a PSZÁF, valamint a Magyar Nemzeti Bank képviselőit is - ismertette.

 

Azoknak az embereknek, akik úgy döntenek, hogy igénybe veszik az árfolyamgát lehetőségét, törlesztőrészletük emelkedése 2015 után sem lehet több, mint 15 százalék.

A sajtótájékoztatón készült anyag megtekinthető itt: (HírTv)


A kormányülésen elfogadott rendeletről szólva a miniszterelnök hangsúlyozta: Azoknak az embereknek, akik úgy döntenek, hogy igénybe veszik az árfolyamgát lehetőségét, törlesztőrészletük emelkedése 2015 után sem lehet több, mint 15 százalék.
Mint mondta, szeretnék, hogy vonzóvá váljon ez a lehetőség, és a családoknak ne kelljen rettegniük attól, hogy az alacsonyabb árfolyam miatt kezelhetetlenül nehéz helyzetbe hozzák magukat a későbbiekben. (T.A)

 

 

 

forrás: kormany.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu