Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Belföldi hírek

Orbán: Minél messzebb jönnek a bajba jutott hazájuktól, annál nehezebb lesz majd visszamenniük

2015. October 22. 10:08
Orbán: Minél messzebb jönnek a bajba jutott hazájuktól, annál nehezebb lesz majd visszamenniük

Saját régiójukban kell megteremteni létezésük feltételeit, Törökországban, Görögországban. Nagyon remélem, hogy az Európai Tanács érvényt tud szerezni a saját korábbi döntésének - Orbán Viktor miniszterelnök Madridban, az Európai Néppárt kongresszusára érkezve beszélt az M1 kamerája előtt. Ezekkel a mondataival már az október 25-ére összehívott EU-csúcsra irányuló kérdéseket kommentálta.

A brüsszeli csúcstalálkozóval kapcsolatban a kormányfő közölte: annak összehívását Szlovénia kérte, mert egyedül nem boldogul a helyzettel. "Magyarországnak is nehéz volt egyedül. Most sokkal könnyebb, hiszen a visegrádi országok segítenek bennünket, ami egy nagyon erős politikai hátországa Magyarországnak" - mondta, és hozzátette: "nem győzünk hálásak lenni ezért, és ezt kellő gesztusokkal meg is kell köszönnünk, hiszen Európa számos országában inkább támadtak bennünket, ők azonban egy közép-európai szolidaritásnak a jegyében mellénk álltak, sőt segítséget, fizikai segítséget is nyújtanak". Egy közép-európai együttműködés segíthet majd Szlovénián is - vélekedett. A magyar-horvát határon kiépített határzárról Orbán Viktor azt mondta: a magyar álláspont egyszerű: a migránsok ellenőrzés, mérték nélküli beözönlése Európába az rossz dolog, amitől meg kell védenünk a kontinenst. "Meg kéne védenünk az életformánkat, és meg kell védenünk Magyarországot és a magyar emberek életformáját. Magyarországon e tekintetben erős nemzeti összhangzat van" - jelentette ki. A határ ezt a célt szolgálja - tette hozzá.Angela Merkel német kancellár februári, budapesti látogatásán Orbán Viktor miniszterelnökkel. Azóta sok minden történt.
MTI Fotó


"Nem azért építettünk a határra kerítést, hogy utána azt megkerülve a migránsokat mások bevigyék Ausztriába és Németországba. Mi arra szeretnénk kérni a szomszédainkat, hogy fordítsák őket vissza, tehát a helyes az volna, ha nem az Európai Unióba való bejutásukról gondoskodnának, hanem visszavinnénk őket oda, ahonnan elindultak, azokba a menekülttáborokba, amelyek abban a régióban találhatók, ahol az ő hazájuk most éppen bajban van." A miniszterelnök emlékeztetett: az Európai Tanács legutóbbi értekezletén döntött róla, hogy csak azokat engedi be az EU-ba, akik valódi menekültek, akik az életüket mentették ki anarchiába, polgárháborúba sodródott hazájukból. "Ezeket a bizonyos gyűjtőtáborokat, amelyeket hot spotoknak neveznek, Görögországban és Olaszországban kell létrehozni november végéig. Nagyon remélem, hogy az Európai Tanács érvényt tud szerezni a saját korábbi döntésének" - mondta a miniszterelnök.


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár? 

Kinél marad a Fekete Péter?

- Nem példa nélküli a magyar kerítés az EU-ban


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu