Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Belföldi hírek

Orbán: megbecsülendő Oroszország és Magyarország együttműködése

2017. February 03. 11:22
Orbán: megbecsülendő Oroszország és Magyarország együttműködése

A magyar kormányfő az orosz elnökkel folytatott megbeszélését követően elmondta: a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie, mert, mint fogalmazott, Európa nyugati felén erőteljes "oroszellenes politika vált divattá". Vlagyimir Putyin szerint Magyarország fontos és megbízható partnere Oroszországnak.

Orbán Viktor utalva az Oroszországgal szembeni embargóra, közölte, hogy az mindkét országnak komoly veszteséget okozott, Magyarországnak 6,5 milliárd dollárnyi (1859 milliárd forint) kára keletkezett. Kiemelte, hogy a magyar mezőgazdasági cégek beruházásai után a magyar vízipar is beruházási és fejlesztési lehetőségekhez jut Oroszországban, ami áttörést jelent a magyar külkereskedelem szempontjából. A miniszterelnök bejelentette, hogy megkezdődnek a tárgyalások a 2021 utáni, Oroszországból Magyarországra irányuló gázszállításról. 

 

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tartott közös sajtótájékoztatót

 

Az orosz elnök szerint "tartalmas és eredményes" tárgyalásokon vannak túl, amelynek középpontjában a gazdasági együttműködés fenntartásának és kiszélesítésének kérdései álltak. Hangsúlyozta, hogy Oroszország nagy jelentőséget tanúsít a paksi atomerőmű bővítésének. Putyin elmondta, hogy megállapodtak az ipari együttműködés fokozásáról a a technológia-intenzív ágazatokban, emellett méltatta a kulturális, tudományos és oktatási téren kialakult együttműködést is. "Egyetértettünk abban, hogy egyesíteni kell erőfeszítéseinket" - jelentette ki az orosz elnök.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu