Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.27. - Monday, Hella napja van.

Belföldi hírek

Orbán: Európa 2008 óta válságból válságba tántorog

2015. December 26. 05:33
Orbán: Európa 2008 óta válságból válságba tántorog

"Ránk szakadt a pénzügyi válság, a gazdasági visszaesés, a bevándorlók áradata, a terrorveszély, és Európa minden esetben csak reagált, egyiket sem tudta nemhogy kivédeni, de még előre jelezni sem" - jelentette ki a Magyar Időknek adott karácsonyi interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette: Európa 2008 óta válságból válságba tántorog.

Az unió magja az eurózóna, nekik kellene újabb sikereket elérniük. Ezek az országok sokáig jól haladtak a mélyebb integráció irányába, de ez a folyamat mára elakadt - fogalmazott, jelezve, "Európa keresi a helyét az átrendeződő világban". Megemlítette, most éppen nem világosak a közös pénzt használók fejlődési perspektívái, "ma az észszerű magatartás az, hogy szurkolunk az eurózóna sikeréért, de kivárjuk, hogy merre indulnak tovább, és hová jutnak a közös pénzt használó országok". A kormányfő szerint "Európa abba a tévedésbe ringatta magát, hogy a politikában lejárt az erős karakterű, erős személyiségű vezetők, a Kohlok, Aznarok, Sarkozyk ideje". Megjegyezte: ha válság van, akkor csak határozott, világos válaszok, és az ezeket megfogalmazni és végrehajtani képes, erős és elszánt vezetők segíthetnek. Angela Merkel német kancellárt "karakteres és erős vezetőnek" nevezte; mint mondta, "mindenkinek, így nekünk, magyaroknak is jó okunk van arra, hogy tiszteljük és bízzunk benne", hozzátéve, az ő esetében nem a személyes tulajdonságok hiányoznak, hanem a mozgástér, hiszen nagykoalícióban kénytelen kormányozni.

 
Angela Merkel, Orbán Viktor


A kontinensünk hagyományos politikai egyensúlya, ami a baloldal és a jobboldal szellemi és politikai versenyére épül, fel fog borulni. A jövő nagy kérdése, hogy Európa és különösen az Európai Néppárt politikusai és szavazói hogyan fognak erre reagálni - fogalmazott.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu