Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.27. - Monday, Hella napja van.

Belföldi hírek

Orbán: az a kérdés, lesz-e Európa

2016. January 20. 13:43
Orbán: az a kérdés, lesz-e Európa

Európa egyesítésének oka az lenne, hogy ne fordulhassanak elő a magyarországi németek kitelepítéséhez hasonló szörnyűségek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budaörsön, a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján. Ma azonban napról napra bomlik a kontinens biztonsága, kerül veszélybe keresztény kultúrára épülő életformája jelentette ki, majd hozzátette: "ma már nem az kérdés, hogy egymás ellen fordulnak-e az európai nemzetek, inkább az, lesz-e Európa".

Magyarország megszállásának mindig mérhetetlen szenvedés lett a következménye - mondta Orbán Viktor. Hozzátette: valahányszor az ország elveszítette függetlenségét, kitaszította, kifosztotta, elüldözte és végletesen kiszolgáltatott helyzetbe juttatta polgárait - nemzetiségre való tekintet nélkül. A miniszterelnök kijelentette: "csak egy szuverén ország erős kormánya képes megvédeni különböző nemzetiségű állampolgárait a külső erőktől, és az azokat kiszolgáló belső csatlósoktól".

 
Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Nepomuki Szent János-plébániatemplomban 2016. január 19-én


A miniszterelnök hangsúlyozta: hetven éve egy kitelepítésnek álcázott deportálás zajlott le Magyarországon és Európa más országaiban. Európa kapitulált mind a nemzeti, mind a nemzetközi szocializmus előtt, melynek következménye az lett, hogy "a kollektív bűnösség elve alapján egész népeket voltak képesek marhavagonokba terelni". Kijelentette: "a magyarországi sváb közösség Magyarország, és a magyar kultúra szerves és elidegeníthetetlen része". Hartmut Koschyk, a német kormány kivándorlási kérdésekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja üdvözölte, hogy a magyar alaptörvény államalkotó tényezőként tekint a nemzetiségekre.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu