Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Belföldi hírek

Orbán: a migráns válság után jöhet az EU politikai válsága, szétesése is

2015. October 22. 10:00
Orbán: a migráns válság után jöhet az EU politikai válsága, szétesése is

Amit az európai vezetők most tesznek, arra nincs felhatalmazásuk - a magyar miniszterelnök így összegezte az M1 kamerája előtt várható felszólalása lényegét. Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt kongresszusán tartózkodik a spanyol fővárosban.

Elmondta: azt szeretné elsősorban felvetni, "hogy az, ami most történik, az, amit az európai vezetők tesznek, arra nincs felhatalmazás az európai emberektől. Senki soha nem szavazott arra, hogy százezerszámra migránsokat engedjünk be az unió területére, soha senki nem döntött az emberek részéről, hogy ami történik, azt szeretnék, és el is fogadnák." Ez az európai demokráciákat is destabilizálja - tette hozzá. Kifejtette: nem lehet tovább elkerülni azt a komoly vitát, "hogy mit is akarunk kezdeni a saját kontinensünkkel. Mi azt gondoljuk, hogy ami most történik, az inkább Európa lerombolása, mintsem megerősítése. Ezt a vitát őszintén, a politikai korrektség nevű szájkosár nélkül, képmutatás nélkül, egyenes, érthető, őszinte beszéddel meg kell indítanunk" - hangsúlyozta.


Aleksandar Vucic, Orbán Viktor


Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb kormányfő négyszemközti megbeszélése Madridban, az Európai Néppárt (EPP) ülése után 2015. október 21-én. Madridban tartja soron következő kongresszusát az EPP október 21-én és 22-én, ahol új elnököt és 10 alelnököt választanak. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs


"Van egy baj ma az európai demokráciákkal: jól láthatóan számos országban a vezetők álláspontja, politikája (...) nem találkozik az emberek tetszésével (...) Ha nem tudunk egy őszinte vitát lefolytatni, akkor számos európai ország és maga az egész kontinens is politikailag destabilizálódhat" - jelentette ki. Az embereket meg kell hallgatni, és a véleményüket be kell építeni a politikánkba. Ha erre nem lesznek képesek, "akkor nem csak migránsválságunk lesz, hanem politikai válságunk is" - mondta a kormányfő. Szerinte azonban Európában az alapvető demokratikus értékek nem rendültek meg, összességében Európa nem veszítette el demokratikus karakterét, megvan még az a képesség a politikai vezetésekben Európában, hogy módosítson az álláspontján, "éppen azért mert az emberek azt követelik, hogy ne folytatódjék ez a politika". "Hiszek abban, hogy Európa képes lesz az önkorrekcióra" - hangsúlyozta.


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár? 

Kinél marad a Fekete Péter?

- Nem példa nélküli a magyar kerítés az EU-ban


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu