Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.20. - hétfő, Klaudia napja van.

Belföldi hírek

Orbán: a budapesti olimpia össznemzeti ügy, de nem csak magyar - közép-európai siker lehet

2015. december 16. 05:50
Orbán: a budapesti olimpia össznemzeti ügy, de nem csak magyar - közép-európai siker lehet

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Budapest kész megragadni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által az Agenda 2020-szal teremtett esélyt a 2024-es ötkarikás játékok rendezésére. A kormányfő - a MOB megalakulásának 120. évfordulóján - kijelentette: Magyarország nemcsak az első budapesti, hanem az első közép-európai nyári játékokat szeretné megrendezni "35 évvel azután, hogy az ország lerázta magáról az elnyomás béklyóit, és kivívta a szabadságát." A2015. december 15-i rendezvényen részt vett Thomas Bach, a NOB elnöke is.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a NOB által tavaly decemberben elfogadott, az olcsóbb és gazdaságos olimpiákat előirányzó Agenda 2020 reformprogramot úgy értelmezi, hogy az "karnyújtásnyira hozta azt az álmot, amely egyidős a MOB-bal, azaz azt, hogy 2024-ben Budapesten lobbanjon fel az olimpiai láng." Hozzátette, hogy az Agenda 2020 teret enged azoknak a városoknak, amelyek eddig csak minimális eséllyel szállhattak versenybe a rendezésért a hatalmas és erős metropoliszokkal szemben.


Orbán Viktor azt mondta, az elmúlt 120 évben a magyar embereknek "valóságos szenvedélye" lett az olimpia, ez pedig azért alakulhatott így, "mert az olimpiai eszme a szabadságnak egy olyan tiszta formáját képviseli, amely ritka kincs volt itt, Közép-Európában." "Magyarország ugyanakkor azt vallja, hogy a sport mindig fontosabb bármilyen politikai érdeknél, ezért soha nem válhat politikai küzdelmek színterévé, a kormány pedig ebben a szellemben támogatja a pályázatot" - hangsúlyozta a miniszterelnök.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu