Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.21. - Wednesday, Eleonóra napja van.

Belföldi hírek

Online árfigyelő rendszer indul július 1-jén

2023. May 09. 11:28
Online árfigyelő rendszer indul július 1-jén

Július elsején elindul az online árfigyelő rendszer – a cél az, hogy a szankciós inflációt visszafogják és megfékezzék az élelmiszerek további áremelkedését.

Online árfigyelő rendszer indul július elsején. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményben tudatta, hogy a a háború és az elhibázott szankciók miatt elszálltak az energiaárak, sérültek az ellátási láncok és a szállítási költségek is megnőttek.

 

Az Európa-szerte kialakult inflációs hullám nagymértékben megdrágította az élelmiszereket, ezért a cél az, hogy a szankciós inflációt letörjék, megfékezve az élelmiszerek árainak további emelkedését – írta az MTI.

 

Online árfigyelő rendszer indul július 1-jén

Online árfigyelő rendszer indul július 1-jén

 

Azért, hogy mérséklődjenek az élelmiszerárak és fokozódjon a verseny a kiskereskedelemben, a kormány júniustól kötelező akciózást írt elő a kiskereskedelmi üzletek számára. Emellett döntöttek az online árfigyelő adatbázis bevezetéséről is – tudatta az MTI.

 

Ez utóbbi intézkedés kötelező jelleggel a legnagyobb kereskedelmi üzletláncokra vonatkozik, mivel  azok a kereskedők kötelesek adatot szolgáltatni az árfigyelő rendszerbe, amelyek nettó árbevétele több, mint 100 milliárd forint.

 

A Gazdasági Versenyhivatal által működtetett rendszer a termék azonosításához szükséges adatokat, valamint a napi és törzsvásárlói árakat tartja nyilván, üzletenként és kereskedőnként. Kezdetben több mint 60 termékkategóriában jelenlevő élelmiszerek árát tartalmazza majd. Az adatokat a kereskedőnek naponta fel kell töltenie elektronikusan, legkésőbb a napi ár és törzsvásárlói ár alkalmazását megelőző nap végéig.

 

A rendszer 2023. július elsején indulhat el – adta hírül az MTI.

 

B.A.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu