Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.09. - csütörtök, Lukrécia napja van.

Belföldi hírek

Ömlik a közpénz a HospInvestbe

2009. augusztus 13. 15:39
Ömlik a közpénz a HospInvestbe
Egyetlen fillér egészségbiztosítási támogatást sem kap augusztusban az egri kórház, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár augusztusban is a felszámolási eljárás alatt álló HospInvestnek utalja a Heves megyei kórház működtetésére szolgáló összeget.
A Heti Válasz értesülése szerint, noha augusztus elsején a Heves megyei Önkormányzat visszavette a HospInvest Zrt.-től az egri kórház működtetési jogát, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár augusztusban még a HospInvestnek utalja a közel félmilliárd forintos finanszírozási összeget. A kórház legkorábban szeptemberben jut pénzhez, addig állami forrásokból tartják fenn. Az OEP sajtóirodája szerint azért történik így, mert 2008 novemberében, amikor a HospInvest átvette a kórház működtetését, a tulajdonos önkormányzat kapta meg a finanszírozást, ezért a HospInvest lelépése utáni hónap még a magáncéget illeti. "Az egészségügyi szolgáltató és az egészségbiztosító között korábban kötött finanszírozási szerződés megszűnik, ha az annak jogalapját jelentő működési engedélyt az ÁNTSZ visszavonja. A hatályos jogszabályok alapján valamennyi szolgáltató esetében a szerződés megszűnését megelőző teljesítmények után járó finanszírozást az OEP a feladatot átadó és átvállaló közötti megállapodás szerint köteles utalni." A HospInvest Kiskunhalason, Hatvanban és Gyöngyösön a szerződés megkötésének első hónapjától finanszírozásban részesült, így a velük kötött szerződés megszűnése után már nem jogosultak a pénzre, ezért "a finanszírozási szerződés megszűnését megelőzően elvégzett és az OEP felé elszámolt teljesítmények ellenértékét is az új működtetőnek utalja az egészségbiztosító" - közölte az OEP sajtóirodája.

Bonyolultabb a helyzet Egerben. "Az egri Markhot Ferenc kórház esetében a HospInvest Zrt. finanszírozási szerződése 2008. november 1-től él, ugyanakkor a Hospinvest és az önkormányzat között akkor kötött megállapodás alapján a 2008. november havi finanszírozási összeg az önkormányzat számlájára került. E megállapodás alapján az OEP a 2009. május teljesítmény alapján augusztusra fizetendő összeget még a Hospinvest Zrt. részére utalja." Szeptembertől már az új, az önkormányzat által kijelölt szervezet kapja a tb-finanszírozást - közli az iroda.

Herman István, a Fidesz Heves megyei frakcióigazgatója az ügyészséghez fordul, mivel vitatja, hogy újabb közpénzek illetnék meg a HospInvestet. A 2008. novemberi összeget ugyan az önkormányzatnak utalta a biztosító, de azt a kórházra fordította, ebből fizette ki a munkabéreket a magáncég helyett. Ráadásul a frakcióigazgató szerint a 2009 nyári utalások nem helyettesíthetőek a 2008-as összegekkel, mert a HospInvest megjelenése után a betegek egy része elpártolt a kórháztól, ezért havi százmillió forinttal kevesebb pénzt kap az intézmény. Vagyis mintegy kétszázmillió forint közpénz vándorolhat így a HospInvesthez - állítja a frakcióigazgató.

Mindebből kitűnik, hogy augusztusban az egészségbiztosítótól egy fillérre sem számíthat az egri, súlyponti kórház. Miből fizetik akkor a betegellátás költségeit? Az adófizetők pénzéből. Az önkormányzat ugyanis pályázaton 743 millió állami támogatást nyert a HospInvesttel nem szerződő, tavaly november elsejével elbocsátott 610 dolgozó végkielégítésére. Az összeget július végén kapták meg, és most augusztusban ebből fizetik a kórház számláit.

Forrás: eger.hu

-kt-

 

További Hírek : Eger Online - www.egeron.hu

Szóljon hozzá a fórumon!

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu