Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Belföldi hírek

Olyan országot kell építeni, ahol a szakmát megbecsülik

2018. April 23. 13:03
Olyan országot kell építeni, ahol a szakmát megbecsülik

Orbán Viktor a a XI. Szakma sztár fesztivál megnyitóján hangsúlyozta: olyan országot kell építeni, ahol a munkásoknak és a munkának becsülete van, ahol minden fiatal kezébe jut egy értékes szakma vagy hasznos diploma.

"Ez a célunk, ezért kötöttünk megállapodást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, és ezért fogunk újabb megállapodást kötni velük az előttünk álló négy évre is" - mondta a kormányfő. Európa ma "úgy van összerakva" - folytatta -, hogy szerencsésebb múltú és gazdagabb országok el tudják szívni más nemzetek szakképzett fiataljait. "Rátok is pályáznak más országok munkaadói" - hívta fel a jelen lévő fiatalok figyelmét. Szerinte erre két válasz adható: egyrészt büszkék lehetünk rá, hogy a magyar fiatalok bárhol meg tudják állni a helyüket a világban, másrészt "felépítjük azt a Magyarországot, ahol a fiatalokat munkahely, tisztességes fizetés, biztonság, saját családi otthon lehetősége várja".

 

Nemzeti érdek, hogy a fiatalok versenyképes tudással rendelkezzenek

Ha jó szakmát választotok, akkor biztos jövő vár rátok" - hangsúlyozta Orbán Viktor

 

"Ha jó szakmát választotok, akkor biztos jövő vár rátok, Magyarország és a világ legjelentősebb cégeinek lehettek megbecsült és elismert szakemberei" - mondta hallgatóságának Orbán Viktor, aki a "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyar fiatalok!" fordulattal zárta beszédét. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: a szakmák ünnepét 11 éve rendezik meg, az első alkalommal 15 szakmát mutattak be, a most kezdődő megmérettetésen már 43 szakma versenyez három napon át a Hungexpo területén. Kifejtette: a cégek 67 százaléka szerint hiányzik a szakképzett munkaerő Magyarországon. Hozzátette ugyanakkor: nem a szakképzett munkaerő hiányzik, hanem a nemzet gyarapodásához szükséges erő, ezt kell megerősíteni, ami hatalmas feladat. Szólt arról, hogy bár a szabályozás elindult, a tételes végrehajtás még hiányzik ahhoz, hogy a szakmunkások könnyebben juthassanak be a felsőoktatásba.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu